BILA JE IZMUČENA, U JAKO LOŠEM STANJU: Povređena mlada morska kornjača oporavlja se u Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore

V.V.

03. 12. 2023. u 17:49

DOBRA vest iz Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore - teško povređena mlada morska kornjača, koju su pronašli šetači na plaži Plavi horizonti, nakon jednomesečnog lečenja i nege dobro se oporavlja u karantinskom delu Akvarijuma Instituta.

БИЛА ЈЕ ИЗМУЧЕНА, У ЈАКО ЛОШЕМ СТАЊУ: Повређена млада морска корњача опоравља се у Институту за биологију мора Универзитета Црне Горе

Foto: Institut za biologiju mora

Viša savetnica u Institutu za biologiju mora dr Branka Pestorić kaže da je velika glavata kornjača pronađena izmučena i u jako lošem fizičkom stanju.

-Nakon tretmana, zahvaljujući konsultacijama sa stručnjacima iz Akvarijuma Pula u kome se nalazi Centar za rehabilitaciju kornjača, najveći na  ovoj obali Jadrana, kao i zaposlenima u Akvarijumu Piran, kornjača je dobila adekvatnu terapiju i dobro se oporavlja, kazala je Pestorić.

Foto: Institut za biologiju mora

 

Pestorić je objasnila da nije poznato kako je kornjača povredila glavu.

- To je vrsta organizama koja diše na pluća, tako da u određenom vremenskom periodu kornjače izranjaju na površinu mora da bi udahnule vazduh. Postoji mogućnost da je tada i povredilo neko plovilo, ili je povreda nastala slučajno, od ribarskog alata. Moguće je i da je povreda bila namerna,ali je u svakom slučaju sreća da su je građani i posetioci videli na plaži i na vreme kontaktirali Institut.

Kornjača je mlada, još nije dostigla polnu zrelost, a sve što se dešavalo može biti impuls za formiranje Centra za rehabilitaciju kornjača u akvarijumu Boka, zaključila je Pestorić.

Foto: Institut za biologiju mora

Rehabilitacija ove kornjače trajaće još sigurno nekoliko meseci, do boljih vremenskih uslova, jer su to jedinke kojima temperatura tela zavisi od temperature mora. Sada vremenski uslovi nisu povoljni za puštanje u prirodu a ni u karantinskom delu Akvarijuma kornjača nije dostupna javnosti.

S proleća, verujemo da će kornjača krenuti u svoje prirodno stanište, u more i da će izbeći najveće opasnosti - ribarske mreže i parangale. Da podsetimo, sve vrste morskih kornjača su zaštićene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!