NA MINIMALCU U CG JOŠ 30.000 PENZIONERA U Fondu PIO očekuju povećan broj korisnika najnižih primanja od naredne godine

I. D. Stojadinović

05. 12. 2023. u 10:10

BROJ korisnika minimalne penzije od naredne godine povećaće se za oko 30.000, očekuju u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja. Fond PIO trenutno isplaćuje najnižu penziju za 40.600 penzionera, međutim najavljeni najniži iznos penzije od 450 evra od naredne godine primaće mnogo veći broj korisnika - njih oko 72.000, kazao je direktor te institucije Ranko Aligrudić. Kako je objasnio, to je zato što će najavljenim povećanjem biti obuhvaćeni korisnici čija penzija trenutno iznosi manje od 450 evra, ali i korisnice naknada po osnovu rođenja troje ili više dece.

НА МИНИМАЛЦУ У ЦГ ЈОШ 30.000 ПЕНЗИОНЕРА У Фонду ПИО очекују повећан број корисника најнижих примања од наредне године

Crna Gora

Ipak, iz Fonda savetuju majke da ne žure, već sačekaju da povećanje penzije bude izvesno.

- Minimalna penzija sada iznosi 296,35 evra i svim tim korisnicima će faktički od 1. januara naredne godine penzije iznositi 450 evra. Takođe, sve penzije u rasponu od najniže penzije do iznosa od 450 evra - i njihove će penzije biti povećane na 450 evra, a korisnika takvih penzija je skoro 30.000. S obzirom na to da imamo oko 4.200 majki koje primaju naknade preko centara za socijalni rad po osnovu rođenja troje ili više dece - imaćemo više od 72.000 penzionera koji će primati najniži iznos penzija. Sasvim je logično da će se sve one majke, čija je naknada po osnovu rođenja troje ili više dece sada 330 evra, vratiti na minimalnu penziju - kazao je Aligrudić.

Zahteve već podnelo 570 majki

FONDU PIO do sada obratilo 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više dece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije. Od ukupno 15.977 korisnica naknade, njih 4.160 je zamrzlo svoje stečene penzije i ostvarile su pravo na nadoknadu. Ukoliko sve one odluče za penziju, mesečno će iz Fonda biti potrebno dodatnih oko 1,89 miliona evra, odnosno oko 22 miliona godišnje. Prema rečima Aligrudića, taj iznos već je uračunat u ukupnih 100 miliona, koliko procenjuju da je godišnje potrebno za najavljeno uvećanje minimalnih penzija.

I koordinatorka majki korisnica nadoknada, Željka Savković pretpostavlja da će sve majke ponovo iskoristiti svoje ustavno pravo i vratiti se na svoje penzije kada se minimalna penzija poveća.

- Ako se uzme u obzir da majke sa penzijama imaju daleko više mogućnosti nego sa naknadom koja je sedam godina statična, u iznosu od 336 evra, verovatno se neće mnogo dvoumiti. Problem su majke koje imaju srazmerne penzije i koje nisu mogle ostvariti pravo na penziju samo iz Crne Gore, već zajedničkim zbirom godina staža sa drugom državom ili državama. Koliko sam informisana, ako nemaju jedan od uslova za penziju iz Crne Gore nezavisno od te druge države, njima se penzija neće povećati na 450 evra. One treba dobro da se informišu kod Fonda PIO za svoje penzije - kazala je Savkovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!