RELIGIJA PO IZBORU: Ništa od povratka veronauke u škole, dovoljno je zastupljena, smatraju u Ministarstvu prosvete

V. KADIĆ

13. 01. 2024. u 11:49

U CRNOGORSKIM školama neće se učiti predmet veronauka. Ministarstvo prosvete, nauka i inovacija smatra da je veronauka sasvim dovoljno zastupljena u nastavnom programu kroz izborne predmete i da nema potrebe da se uvodi u programe javnih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

РЕЛИГИЈА ПО ИЗБОРУ: Ништа од повратка веронауке у школе, довољно је заступљена, сматрају у Министарству просвете

V.K.

Ovo je i odgovor nadležnih prosvetnih organa mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju koji je tokom božićnih praznika kazao da je došlo vreme da se veronauka vrati u škole.

- Ima dosta obaveza koje je država preuzela svim temeljnim ugovorima, ne samo sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Recimo, naše je pravo i vraćanje veronauke u škole i verska služba u vojsci. To je, neka izvinu gospoda "natovci", NATO standard, i Vojska Crne Gore treba da ima vojne sveštenike. Toga ima u svim NATO zemljama. Ali kod nas još nema nikakvog pomaka u tom smislu. Naše je pravo da sveštenstvo ima slobodniji pristup i bolje uslove kada posećuju bolesnike u bolnicama da im pruže duhovnu utehu - kazao je mitropolit.

Iz Ministarstva podsećaju da član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisuje da je u javnoj ustanovi obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera, što znači da u obrazovnim ustanovama nije dozvoljeno religijsko delovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao verske škole.

Uvažavanje prava građana

FUNKCIONER Nove srpske demokratije Budimir Aleksić podseća da verska prava spadaju u korpus temeljnih ljudskih prava.

- U Evropi oko toga nema spora. Grčka je članica NATO, Nemačka, Austrija, Mađarska... I u tim zemljama je veronauka prisutna u obrazovnom sistemu. Naš pristup prema tom pitanju treba da bude demokratski i da uvažavamo prava građana - naglašava Aleksić.

On podseća da je Crna Gora jedna od najreligioznijih država u Evropi, koja broji čak 95 odsto vernika, od čega 75 odsto pravoslavnih, a ostalo su drugih vera, što su pokazali raniji popisi.

- Što se tiče javnih obrazovnih ustanova, učenicima koji to žele, omogućeno je izučavanje izbornog predmeta Istorija religije u devetom razredu osnovne škole, kao i u gimnazijama - saopštili su iz ovog vladinog resora, ističući da u osnovnoj školi učenici stiču znanja u okviru četiri glavne teme - Osnovni koncepti i pojmovi religije i predmonoteistička verovanja, Judaizam, Hrišćanstvo, Islam, dok učenici gimnazija, pored navedenih, izučavaju i teme - Verovanja i ritual u Evropi do prodora hrišćanstva, Religijski sistem starih civilizacija, Religija i savremeni svet...

Iz Ministarstva prosvete, nauke i inovacija podsećaju da u državi postoje i verske škole u koje se mogu upisati sva deca koja su zainteresovana za ove programe obrazovanja, čime je omogućeno negovanje verskih uverenja u punom kapacitetu koje se garantuje Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!