CRNOGORCI BI HTELI DA BIRAJU SVOJ POL: Neizvesno usvajanje zakona, poslanici su podeljeni oko ovog pravnog akta

V. KADIĆ

15. 01. 2024. u 07:45

HOĆE li Crnogorci uskoro uvesti tzv. treći pol (pored muškog i ženskog) na putu za članstvo u Evropsku uniju, kao što su to uradile mnoge zemlje ove organizacije, uz već usvojeni zakon o istopolnim brakovima? Radi se o transosobama čiji su predstavnici pri kraju u pravljenju zakona koji bi, kako očekuju, trebalo da zaštiti njihova osnovna prava. Potpuno je neizvesno njegovo usvajanje u crnogorskom parlamentu, jer prema trenutnom raspoloženju poslanici su već sada podeljeni oko ovog pravnog akta.

ЦРНОГОРЦИ БИ ХТЕЛИ ДА БИРАЈУ СВОЈ ПОЛ: Неизвесно усвајање закона, посланици су подељени око овог правног акта

Foto: V. K.

Izvršni direktor Asocijacije "Spektra" i transaktivista Jovan Ulićević kaže da se crnogorsko društvo "okliznulo" na nedavno održanom popisu stanovništva jer nije videlo potrebe ovih osoba.

- Popis stanovništva treba da oslika stvarno stanje društva i da služi za kreiranje politika i strategija, a ovaj koji se sproveo u Crnoj Gori neće oslikati i potrebe transzajednice. Sama činjenica da se osoba izjašnjava u odnosu na dve ponuđene opcije, muško i žensko, ograničava je da odbije da se izjasni, te da to bude notirano, ili da se izjasni kao nešto drugačije od standardne podele na muško i žensko - kaže za "Novosti" Ulićević, prvi koji je uradio operaciju prilagođavanja pola u Crnoj Gori.

Naš sagovornik saopštava da je pri kraju nacrt zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranom na samoodređenju koji će se naći na javnoj raspravi. On je, kako tvrdi Ulićević, u završnoj fazi. Očekivanja su, dodaje, da zakon omogući konačno pravo na samoopredeljenje jednoj zajednici koja u crnogorskom društvu prolazi prinudnu sterilizaciju kako bi bila prepoznata u pravnom sistemu države kao transrodna osoba.

Samo muško i žensko

POSLANIK Ujedinjene Crne Gore i član skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Vladimir Dobričanin ne odstupa od čvrstog stava da on kao lekar priznaje samo dva pola - muški i ženski. - I ništa više! Čovek rođenjem ponese svoj identitet, a šta će biti sa njim kasnije to je njegova lična stvar - kazao je kratko za "Novosti" Dobričanin.

- Ključni razlog za donošenje tog zakona je činjenica da je u Crnoj Gori samoodređenje i dalje privilegija odabranih. I to onih koji se uklapaju u rodne stereotipe društva, te da mi ostali moramo da prođemo kroz proces sterilizacije kako bismo imali lični dokument koji odgovara našem rodnom identitetu. Ja sam, kao i mnoge druge transosobe, bio u situaciji da živim svoj muški identitet, da izgledam u skladu sa njim, ali da mi u ličnoj karti i pasošu piše Ž - kaže Jovan Ulićević.

Krštenje

PRE nekoliko godina u Hramu Vaskrsenja Hristovog krštena je jedna transosoba. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su tada saopštili da "nikome, pa ni mladoj osobi koja je nesrećno izabrala da, pored obećanja da to neće činiti, javno progovori o svom zdravstvenom stanju i crkvenom statusu, sveto krštenje ne može biti na spasenje, ako se ne odvoji od greha".

On ilustruje neke od situacija iz života jedne transosobe u Crnoj Gori:

- Zamislite da treba da predate identifikacioni dokument, poput pasoša na graničnom prelazu. Otvaraš pasoš i vidiš u njemu piše ime i oznaka pola, roda koji nije tvoj. Ni slika se ne podudara sa tim kako trenutno izgledaš. Zvuči kao horor priča koja vodi u neprijatnost, a često i u situacije nasilja i ozbiljne zakonske probleme. Ulićević dodaje da nijedan zakon ne propisuje da osoba mora da prođe kroz prinudnu sterilizaciju da bi joj MUP promenio oznaku pola u dokumentima, ali da u praksi taj zahtev postoji i da se redovno upućuje transosobama. Poručuje da je na njihovoj strani i praksa Evropskog suda za ljudska prava i veruje da će se pokrenuti mnogi sudski procesi sa ishodom u korist oštećenih, ako zakonsko rešenje ne bude usvojeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu