SLIKAR MEDITERANSKOG KRUGA: Luka Berberović obeležio devedeseti rođendan (FOTO)

V.V.

19. 01. 2024. u 16:45

Slikaru Luki Berberoviću povodom devedesetog rođendana čestitali su i poželeli „dobro zdravlje, mirne i osmehom ispunjene dane“ predsednik Herceg Novog, Stevan Katić i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

СЛИКАР МЕДИТЕРАНСКОГ КРУГА: Лука Берберовић обележио деведесети рођендан (ФОТО)

Foto: V.V.

Neka kičica ne miruje nego stvara i čini nas ponosnim i posebnim što ste deo svih nas i Vašeg i našeg Herceg Novog“, navedeno je u čestitki, koju su uz prigodan poklon slikaru u porodičnom domu u Morinju uručile predstavnice sekretarijata za kulturu Stanka Jovović i Olga Pejović.

Rođendan maestra Berberovića bio je povod da podsetimo na ranije zabeležen razgovor, kada je za "Novosti" objasnio: na mojim slikama su more, ribari, barke naranče, masline čempres, čovek…

- Slika, kao i sve ima akcente, ima toplo i hladno, svetlo i tamno, ne ide samo jedno. Morate malo osoliti... Vrlo često kada slikam, volim, kao zapetu, da naslikam čempres…Čovek je zaokupljen svetom oko njega – nije to samo njegovo faktografsko poimanje, već i misaono, emotivno i filozofsko.

Sve o čemu govori vedri, istrajni stvaralac, decenijama „čitamo“ na prepoznatljivim pastelima, uljima, akvarelima koji obavezno nose finu lirsku notu njegovog viđenja Mediterana, tumače i javu i san.

Foto: V.V.

 

Luka ističe da voli da slika ali „prestajem onog trenutka kada više nemam šta reći.“

- Slika mora sama da priča. Ako ona ne kazuje ništa,  onda ja džaba pričam. Čovek koji treba da objašnjava šta je hteo da kaže, bolje da ćuti.

Poželeli smo i tokom tog razgovora i danas da potraju obe Berbeovićeve priće i životna i stvaralačka, jer i umetnik i njegovo delo imaju još mnogo toga da nam kažu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)