ZAKAZAN PROTEST 1. FEBRUARA: Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore dolazi na vrata Vlade

I. D. S.

24. 01. 2024. u 07:00

ROK da se potpiše novi Granski kolektivni ugovor i zaposlenima u javnoj upravi i pravosuđu povećaju zarade za 10 odsto istekao je 19. januara, te je Sindikat koji predstavlja zaposlene u toj delatnosti za 1. februar zakazao protest ispred Vlade.

ЗАКАЗАН ПРОТЕСТ 1. ФЕБРУАРА: Синдикат управе и правосуђа Црне Горе долази на врата Владе

mediabiro/printskrin

Predstavnici vlasti nisu ispoštovali rok za potpisivanje izmena i dopuna GKU, kojim bi se koeficijenti zaposlenima javne uprave i pravosuđa uvećali za najmanje 10 odsto, ističu u Sindikatu uprave i pravosuđa, te za je 1. Februar najavljuju protest ispred zgrade Vlade. Prethodno je Skupština Sindikata donela odluku da se do 19. januara pruži šansa da se na njihov zahtev odgovori pozitivno.

-Svi zajedno iz vladajuće garniture odbili su nanovo pruženu ruku saradnje, nisu nas udostojili ni pozivom, tako da će se, sada i zvanično, protest održati 1. februara u 11 časova ispred Vlade gde će članovi sindikata,na ovaj radikalan način, pokazati svoje veliko, nagomilano nezadovoljstvo. Pozivamo sve članove našeg Sindikata da dođu na protest, da traže ono što im pripada, da svojoj porodici i deci kažemo da nisu ispoštovani od onih koji treba da čuju glas naroda, glas radnika koji im je dao poverenje – poručio SINDUP-a, Nenad Rakočević.

Radikalizacija

U SLUČAJU da Vlada ni nakon protesta ne bude imala sluha za ove zahteve, sledeći koraci bi mogli biti obustava rada na određeni period, blokiranje saobraćajnica u svim gradovima, protesti ispred svih organa i ustanova gde je zastupljeno članstvo Sindikata – poručili su sindikalci.

Podsetio je da je 14. februara 2023. godine potpisan GKU za oblast uprave i pravosuđa čime su se plate prvi put od 2012. godine uvećale u proseku od oko 32 odsto za zaposlene javne uprave i pravosuđa, ali da je od tog perioda standard radnika mnogo urušen, a da je inflacija devalvirala evro. Stoga ističe da je Vlada imala uslovnu obavezu da uskladi zarade svima, a ne samo da se ispune obavezujuće norme GKU.

Možete pomisliti kako će se ova, i sve druge vlasti, ponašati u budućnosti ako im sada ne pokažemo da radnici javne uprave i pravosuđa nisu neradnici i nisu politički poslušnici, već da smo mi pregaoci bez čijeg kvaliteta ne bi bilo ni kvalitetne državne uprave ni same države. Kvalitetan i zadovoljan radnik je kvalitetna i uspešna Crna Gora. Stoga svi na protest 1. februara – Tuđe nećemo, hoćemo samo ono što je naše i što nam pripada – kazao je Rakočević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)