PROTEST SINDIKATA UPRAVE I PRAVOSUĐA U PODGORICI: Ako se Vlada ogluši na protest, spremni smo i na štrajk

I. D. S.

01. 02. 2024. u 13:29

VIŠE stotina zaposlnih u javnoj upravi i pravosuđu okupilo se ispred Vlade kako bi pokazao nezadovoljstvo zbog odbijanja nadležnih da im poveća plate za 10 odsto, kako predviđa GKU.

ПРОТЕСТ СИНДИКАТА УПРАВЕ И ПРАВОСУЂА У ПОДГОРИЦИ: Ако се Влада оглуши на протест, спремни смо и на штрајк

Foto: I.D.S.

Protest je, kako je kazao Nenad Rakočević ispred Sindikata uprave i pravosuđa, skup nagomilanog nezadovoljstva, ne samo zbog izostanka povišice, već i lažnih obećanja Vlade i ignorisanja zaposlenih koje predstavlja SINDUP. On je poručio da će, ukoliko Vlada ne poveća zarade kako je predviđeno Granskim kolektivnim ugovorom, uslediti štrajk.

- Obećano nam je biće povećanje po GKU, biće povećanje od 25 odsto Evropom sad 2, mi smo već naručili biste za ove ljude. Zatim smo dobili naredno obećanje, biće u toku 2024. godine, pa sledeće da će biti povećanje po pet odsto u tri godine.. Dobili smo samo obećanja, bez ikakve realizacije. Kažu da su sa nama kontaktirali, razgovarali, a samo smo ih čuli preko medija, i to samo pojedine. Oni su morali sa nama ne da razgovaraju, nego da pregovaraju.Vlada nas nije ispoštovala, a nije nas ni uvažila. Nisu želeli ni da nas pozovu na razgovor, nisu želeli ni da pregovaraju sa nama. Šta da očekujemo posle svih tih obećanja, ne verujem im - kazao je Rakočević.

Foto: I.D.S.

Istakao je i da Vlada ulazi u zone ozbiljnog rizika, te da nepoštovanje Zakona i GKU provociraju tužbe i velike troškove koje će one odneti iz budžeta. Poručio je da Sindikat ima ogromnu podršku, ali da mnogi nisu mogli biti na protestu zbog prirode posla. Ali, naglasio je da ukoliko protest ne da rezultate, krenuće radikalnije i masovnije – sa štrajkom.

-Ne želimo da budemo otirač, predmet prepucavanja političkih struja. Mi smo ovde zbog statusa koji nam je ugrožen. Ako ne budu reagovali na ovaj skup, moramo ići na radikalnije poteze. Kažite kolegama da se spreme na štrajk zajedno sa prosvetarima, zdravstvenim radnicima, policijom. Sve su nas prevarili - poručio je Rakočević.

Foto: I.D.S.

Okupljeni su dobili podršku i Sindikata prosvete, ispred koje se obratio Radomir Božović i kazao da se prosvetari “debelo pripremaju za štrajk”.

- Sledeće sedmice predaćemo Vladi odluku o stupanju u štrajk. Ta odluka dolazi nakon neuspelog dijaloga sa nadležnima.  Šalje se poruku, da u kakav god razgovor ili pregovor da uđemo, idemo da prevarimo jedni druge. Pa nemojte, ja moram da vrisnem i da krikem- stop prevari. Prevara nije opcija o kojoj možemo mi da razmišljamo. Mi smo građani koji moramo slobodno da živimo, da verujemo jedni drugima, a ne da se varamo i da obmanjujemo jedni druge i to pišući zakone - poručio je Božović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)