KURD (NE) REMETI ODNOSE: Na sastanku turskog ministra Fidana i predsednika Crne Gore dogovorena poseta Ankari

V.K.

19. 02. 2024. u 07:00

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da je tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Turske, Hakanom Fidanom turska strana izrazila zabrinutost zbog odluke crnogorskih vlasti da ne izruče njihovog državljanina Binalija Čamgoza, po međunarodnoj poternici. Milatović je predočio da je tokom sastanka sa Fidanom dogovorena njegova skora zvanična poseta Ankari, na poziv turskog predsednika Redžepa Tajpa Erdogana kao i potpisivanje strateškog sporazuma o saradnji, što je potvrda dobrih odnosa dveju zemalja.

КУРД (НЕ) РЕМЕТИ ОДНОСЕ: На састанку турског министра Фидана и председника Црне Горе договорена посета Анкари

Služba za informisanje predsednika CG

Ministar pravde Andrej Milović odbio je da izruči turskog državljanina Čamgoza, koga Turska potražuje zbog sumnje u stvaranje kriminalne organizacije i pokušaja ubistava. Odluku o neizručenju Čamgoza pravdao je njegovim narušenim zdravljem, i zato što je Kurd.

- Moglo bi se raditi o progonu na osnovu etničke i verske pripadnosti, jer je on pripadnik kurdske zajednice i šiitski musliman, čiji je sin preminuo usled postupanja bezbednosnih organa Turske, što je utvrđeno presudom tamošnjeg Ustavnog suda - pojasnio je Milović.

Binali je u međuvremenu zatražio politički azil.

Zakon

IAKO su prvo Viši sud, a zatim i Apelacioni sud ocenili da su ispunjeni uslovi za izručenje Čamgoza Turskoj, to se nije desilo. Crnogorskim zakonima je predviđeno da je odluka o izručenju pravo ministra pravde.

Čamgoza (41) crnogorska policija prvi put je uhapsila po poternici Interpola jula 2022. godine. Prilikom hapšenja kod sebe je imao falsifikovani pasoš na ime Mehmet Ali Bajhan. Mesec ranije je koristeći falsifikovani pasoš u Budvi osnovao kompaniju "Lion D", čija je delatnost izgradnja nekretnina. Turska je po hapšenju Čamgoza 2022. zatražila njegovo izručenje. Viši sud u Podgorici je u aprilu 2023. utvrdio da su ispunjeni uslovi za to, što je potvrdio Apelacioni dva meseca kasnije. Nakon što je godinu i po, od jula 2022. do decembra 2023. proveo u pritvoru u Spužu, Čamgoz je prebačen u prihvatilište za strance.

Ministar pravde Andrej Milović odlučio je 22. januara da Crna Gora ne izručuje turskog državljanina Ankari. Sedam dana kasnije, 30. januara, ponovo ga hapse. Ovog puta zbog sumnje da je navodio na overavanje neistinitog sadržaja, a koje se odnosi na registraciju firme "Lion D".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić