MALA FEŠTA OD NARANČE: Promocija domaće radinosti, zajedništva i humanosti

V.V.

02. 03. 2024. u 17:22

Praznik mimoze je u završnici, a jedan od programa danas realizovanih je Mala fešta od naranče koju devetu put priređuje hercegnovsko NVU Ruke. Manifestacija je okupila oko 50 izlagača domaćih proizvoda i rukotvorina, a u fokusu je i donatorska slatka trpeza i zabavni program.

МАЛА ФЕШТА ОД НАРАНЧЕ: Промоција домаће радиности, заједништва и хуманости

fOTO: V.V.

Izlagači su iz cele Crne Gore i Trebinja, kazala je Milina  Kovačević iz NVU Ruke i objasnila da je u ponudi donatorske slatke trpeza  30 torti i slatkiša od narandže koje su poklonili  restorani, poslastičarnice, hoteli, humanitarne organizacije i pojedici.

- Ova humanitarna akcija podrazumeva prodaju slatkiša a novac se prikuplja za pomoć  najugroženijima. U toku su dve akcije. Kolo srpskih sestara skuplja pomoć u okviru svog projekta, a ostali donatori su se priključili Fondaciji Iva Bijelić za pomoć porodici Vučetić.

fOTO: V.V.

Milina Kovačević

Feštu su po radiciji započele članice Mažoret kluba Lili, nastupili su mališani dečijeg vrtića Topla, a muzikom su ispunili centar grada članovi grupe Trio mare. Promovisana je pesma „Grade Novi od naranče grano“ koju je po tekstu Olivera Nedovića komponovao i aranžirao Denijel Deni Deranja. Gradska biblioteka je pripremila radionicu „Čitam, pišem, stvaram sa narandžom razgovaram“ i redovne radionice Igrom do knjige i Čitam maštam stvaram izmestila na Trg Nikole Đurkovića.

- Naša poruka je da onarandžastimo svet, naš grad i da se malo igramo - kazala je Jelena Đonović iz Gradske biblioteke.

fOTO: V.V.

 

Jedna od učesnica fešte je i književnica Marina Stanišić, koja je nedavno predstavila publici novi roman „Dugin akvarel“.

-Donirala sam tortu koja je napraljena od mnogo badema, narandžinog soka, limunovog soka, nije original čuvena Peraška torta jer sam htela da je prilagodim današnjoj fešti - rekla je Stanišić.

Gosti na fešti sa svih strana regiona između ostalih karnevalska grupa iz Vrnjačke banje i predstavnici TO grada Beograda.

Na štandovima su posetioci fešte birali džemove i likere  od narandže, domaće sokove, masline, suhomesnate proizvode ali i unikatni nakit, lutke, slike.

fOTO: V.V.

 

NVU organizuje godišnje četiri stađunske fešte a ovu posvećenu naranči podržali su Opština Herceg Novi i brojni sponzori.

Večeras (subota,2. Februar) sledi još međunarodna karnevalska povorkom sa preko 600 učesnika, suđenje i spaljivanje karnevala i koncert Prljavog kazališta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu