ZAVRŠEN PRAZNIK MIMOZE: Suđenje karnevalu izazvalo buru – spaljena lutka književnika Andreja Nikolaidisa

V.V.

04. 03. 2024. u 06:30

SENKU na dobro organizovan, sadržajan i odlično posećen 55. Praznik mimoze bacio je završni događaj, tradicionalno suđenje i spaljivanje karnevala, krivca za sve nevolje i zla koje su snašle grad protekle godine.

ЗАВРШЕН ПРАЗНИК МИМОЗЕ: Суђење карневалу изазвало буру – спаљена лутка књижевника Андреја Николаидиса

fOTO: V.V.

Po nečijoj zamisli spaljena je lutka pisca i kolumniste Andreja Nikolaidisa, preimenovana u Androser Nikolaidesratis.

Reakcije i meštana i gostiju su oštre i podeljene. Jedni smatraju da je ovo odgovor na davno izrečene ocene Nikolaidisa o Herceg Novom. On je grad nazvao balegom koji treba zaobilaziti i potopiti, a koji on sam zaobilazi kao đavola. Pisao je i da „pravoslavlje u Crnoj Gori smrdi kao kužna lešina, sve do neba“.

fOTO: V.V.

 

Drugi spaljivanje lutke književnika smatraju sramnim i nedopustivim ma šta da je govorio i pisao, i dodaju da je Herceg Novi nekada znao da se sa takvima „obračuna“ na kulturan način, kako gradu umetnika i priliči. Pominje se i spaljivanje lutke Dritana Abazovića u Kotoru koje nije izazvalo ovoliko burnih reakcija. Situacija se oko suđenja i spaljivanja karnevala usijala, a ostaje da vidimo hoće li se, po onoj svakog čuda za tri dana utišati ili će biti i tužbi, kako pojedini nagoveštavaju.

Oglasila se zvanično i ministarka kulture Tamara Vujović i poručila da zastupa slobodu izražavanja i slobodu govora, ali se trudi da reaguje kada se ova linija pređe. Iz Ministarstva je saopšteno da je Vujovićeva navela da je lutka već podelila javnost, a govor je bio nedopustiv, sa ovog aspekta. Herceg Novi je jedan divan mediteranski grad, nije „balega“ kako ga je pisac nazivao. Ali je neko u Herceg Novom mnogo pogrešio što je ovakve reči dopustio sebi da napiše i izgovori, poručila je Vujovićeva i osudila „uvrede i neprimeren govor koji se mogao čuti tokom suđenja karnevalu“.

fOTO: V.V.

 

Pre spaljivanja karnevala na prazniku su meštani i gosti videli divnu karnevalsku povorku koja je išla od centra Herceg Novog do Igala, zajedno sa gradskom i mesnom muzikom, mažoretkama i trombonjerima. U njoj je bilo više od 600 učesnika i tridesetak karnevalskih grupa.

Usledio je potom i odličan koncert Prljavog kazališta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu