"MAJKA TEREZA" NIJE PO USTAVU: Imenovanje vrtića u Tuzima po kanonizovanoj ličnosti - religijsko delovanje

I. D. S.

07. 03. 2024. u 19:08

PREDŠKOLSKA ustanova u Tuzima već više od godinu dana nosi ime "Majka Tereza".

МАЈКА ТЕРЕЗА НИЈЕ ПО УСТАВУ: Именовање вртића у Тузима по канонизованој личности - религијско деловање

JPU "Majka Tereza"/FB

Ime katoličke svetiteljke zamenilo je dotadašnji naziv vrtića "Naša radost", što je zasmetalo roditeljima dece koja borave u toj ustanovi, ali i verskim zajednicama. Nakon obraćanja Vladi, angažovanja advokata, oglasio se i ombudsman, koji tvrdi da se davanje imena javnoj ustanovi po kanonizovanoj ličnosti može oceniti i kao religijsko delovanje, te da nije u skladu sa Ustavom i zakonom.

Prethodna vlada, na čijem čelu je bio Dritan Abazović, odobrila je zahtev uprave JPU "Naša radost" da se ona preimenuje u "Majka Tereza". To je ujedno i prvi slučaj da se neki vrtić u Crnoj Gori nazove po kanonizovanoj ličnosti. Takva odluka izazvala je negodovanje roditelja, Islamske zajednice, ali i katoličke crkve u Tuzima. Saglasni su da se takvim postupkom radi protiv građanskog, multiverskog i multietničkog karaktera opštine Tuzi.

Stoga su roditelji pokrenuli institucionalnu proceduru i angažovali pravnog zastupnika kako bi se vrtiću vratio stari naziv.

Kupovina "poena"

KAKO je ranije ocenio fratar iz Tuzi Fran Dušaj, ime katoličke svetiteljke zloupotrebljeno je u političke svrhe.

- Nama katolicima ne smeta, ali to je bezobrazluk učinjen zarad kupovine političkih poena pred izbore od dijaspore. Trebalo je ceniti osećanja i drugih ljudi koji nisu katolici. Vrtić je nosio univerzalni naziv i trebalo je tako da ostane - kazao je Dušaj.

Oglasio se i zaštitnik ljudskih prava i sloboda koji kaže da davanje naziva JPU "Majka Tereza", dovodi u neravnopravan položaj učenike koji pripadaju drugim religijskim zajednicima i nije u interesu sve dece.

- Davanje naziva vrtiću po kanonizovanoj ličnosti se može smatrati pasivnim religijskim delovanjem - navodi se u izveštaju ombudsmana koji potpisuje njegova zamenica Snežana Mijušković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)