UZALUDAN TRUD KOMITA: Od 81 poslanika, razrešenje Mandića će da podrži 32, što znači još jednu Andrijinu pobedu

V.K.

09. 03. 2024. u 09:46

PREDSEDNIK Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić pred novom je političkom pobedom nad svojim oponentima u državnom parlamentu. Posle fijaska DPS-a na protestu protiv Mandić na Cetinju gde se sabralo jedva stotinak crnogorskih ekstremista, u ponedeljak 11. marta pred poslanicima je inicijativa stranke Mila Đukanovića o razrešenju aktuelnog šefa parlamenta.

УЗАЛУДАН ТРУД КОМИТА:  Од 81 посланика, разрешење Мандића ће да подржи 32, што значи још једну Андријину победу

V.K.

Pripadnici bivšeg režima zameraju Mandiću što je u svom skupštinskom kabinetu istakao trobojku, tradicionalnu crnogorsku zastavu iz vremena Nikole Petrovića. Dolazak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Skupštinu Crne Gore gde se sastao sa Mandićom prelilo je "čašu žuči" montenegrina.

Sedamnaest poslanika DPS-a i troje iz redova Socijaldemokrata potpisalo je predlog za Mandićevu smenu, dok su podršku najavili BS, HGI, DUA, kojima se priklonila i URA. Računice pokazuju da bi Mandićevu smenu od 81 poslanika moglo podržati njih 32, tako da je već sada izvesno da će im trud biti uzaludan.

Protiv ove inicijative pored koalicije "Za budućnost Crne Gore" su Pokret "Evropa sad", SNP i te partije u parlamentu imaju ukupno 36 mandata. Za očekivati je da im se priključi i sedam poslanika Demokratske Crne Gore, čime bi se zaokružio blok vladajuće većine.

Politički analitičar Spasoje Tomić kaže za "Novosti" da halabuka koju ovih dana podižu "komitsko-šovinističko-srbofobne snage" prema politički predstavnicima srpskog naroda je za svaku osudu.

Tužilaštvo: Kovačević čist

POVODOM komentara predsednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića na "Fejsbuku" o dešavanjima na Cetinju i u parlamentu pre dva dana gde je došlo do razmene teških reči između dela poslanika ZBCG i DPS Oskara Hutera nema elemenata krivičnog dela. To je stav Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću. "Nekako lijepo pristaje predsjedniku Skupštine Crne Gore ova zgrada Zetske banovine. I nekako je normalno da smeta Švabama", napisao je Kovačević i izazvao reakcije.

- Za razliku od spaljivanja lutke Andreja Nikolaidisa na karnervalu kada su ustali nevladini i građanski aktivisti i određeni mediji, u slučaju Srba je izostala svaka reakcija! Što se tiče napada na predsednika skupštine Andrije Mandića on je u svakom pogledu ispoštovao zakon član 28 o upotrebi zastava (trobojke) i ispoštovao i po protokolu primio predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je došao u zvaničnu posetu. Dakle, ni tu se Mandiću ništa ne može zameriti. Jdina zamerka može ići ka predsedniku države Milatoviću i premijeru Spajiću, jer je barem jedan od njih dvojice morao shodno diplomatskoj praksi da se susretne sa predsednikom Republike Srpske - smatra Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona