POVUĆI INICIJATIVU O SMENI MANDIĆA: Skinuti sa dnevnog reda

V.K.

09. 03. 2024. u 14:38

POSLANIČKI klub Evrope sad zatražio je da se sa dnevong reda sednice Skupštine 11. marta, izostavi inicijativa za razrešenje predsednika Skupštine Andrije Mandića. Takav zahtev poslanički klub PES-a dostavio je predsedniku Parlamenta.

ПОВУЋИ ИНИЦИЈАТИВУ О СМЕНИ МАНДИЋА: Скинути са дневног реда

Foto: Printskrin

Kako su naveli u inicijativi, traže da se skine predlog za razrešenje Mandića jer, kako smatraju, postoje dvostruki aršin, a, kako navode, o tome svedoči i činjenica da su nasuprot sadašnjem stanju, upravo one partije koje su podnele predlog za razrešenje Andrije Mandića, 7. Februara 2022. godine razrešili sa mesta funkcije predsednika Skupštine Aleksu Bečića, "pozivajući se tada na velike društvene, političke i socijalne podele, zaustavljen EU put i nazadovanje na polju vladavine prava".

- Celokupna javnost u Crnoj Gori je svesna da mi danas imamo nikad manje društvene, političke i socijalne podele, nikad opipljivije EU integracije i ubrzan put ka EU, kao i velike napretke na polju vladavine prava što je dokazano i izborom VDT u januaru ove godine, a sve ovo je i prepoznato od strane svih naših evropskih partnera i međunarodnih organizacija. Kako i tada, tako i danas, cenim da je inicijativa za smenu predsednika Skupštine pogrešna, te da bi razmatranje ove tačke dnevnog reda dalo netačan dojam da se nalazimo u nekoj atmosferi nestabilnosti, što svakako nije slučaj budući da ovaj saziv Skupštine isporučuje istorijske rezultate a da su pojedini podnosioci ove inicijative ti koji žele da izazovu nestabilnost, što su do sada pokazali na svakom koraku", piše u dokumentu.

To što su, navode, pojedini podnosioci ove inicijative odustali od društvenog pomirenja i EU integracija ne znači da su od toga odustali svi poslanici, pa bi se skidanjem ove tačke sa dnevnog reda poslala snažna poruka, "a to je da u Skupštini Crne Gore ipak postoji većina koja ne želi da se vraćamo ideološkim temama koje dele narod, koja ne želi da se vratimo u vreme kada je zbog nedostatka reformi Crnoj Gori uvedena klauzula balansa u kontekstu naših EU integracija, te da ne želimo da vladavinu prava podredimo mafiji i hororima sa Sky aplikacije".

- Isključiva intencija parlamentarne većine je afirmacija političke stabilnosti koja dovodi do konkretnih rezultata, a za koju je osim vladajuće većine zaslužan i deo opozicije koji je nesumnjivo pokazao privrženost evropskom putu. Stoga, skidanjem ove tačke sa dnevnog reda pokazali bi i povećan stepen zrelosti jer štitimo javni prostor od zapaljivog diskursa koji je bio primetan i na prošloj sjednici, pokazali bi i da smo fokusirani na konkretnu materiju koja je od vitalnog značaja za građane Crne Gore, a ostavili bi i prostor za građenje novih partnerstava koja samo mogu da ojačaju našu zemlju, piše u inicijativi.

Prethodno je DPS podnela inicijativu o razrešenju  predsednika Skupštine Andrije Mandića, a podržali je Socijaldemokrate, Građanski pokret URA, Hrvatska građanska inicijativa i Demokratska unija Albanaca. Zameraju Mandiću što je u svom skupstinskom kabinetu istakao trobojku iz vremena kralja Nikole Petrovića. Dolazak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Skupštinu Crne Gore dodatno je ubrzalo pokretanje ove inicijative.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)