KORIGOVANJE POVIŠICA, ILI TUŽBA: Udruženje penzionera u Crnoj Gori poručuje - Povećanje minimalnih primanja nezakonito i diskriminatorno

I. D. S.

14. 03. 2024. u 07:20

NEDAVNO povećanje minimalnih penija na 450 evra bilo je nezakonito i na štetu drugih penzionera, te je obesmišljen obračun primanja najstarijih građana, smatraju u Udruženju penzionera Crne Gore “Za život dostojan čoveka”.

КОРИГОВАЊЕ ПОВИШИЦА, ИЛИ ТУЖБА: Удружење пензионера у Црној Гори поручује - Повећање минималних примања незаконито и дискриминаторно

Foto: N. Živanović

S toga će, najavljuju, ukoliko sepovišica ne koriguje tako da razlike u penzijama budu kao na kraju 2020. godine, tužiti Vladu i tražiti nadoknadu štete.

Udruženje penzionera traži da se postojeće jednokratno povećanje penzija koriguje i da bude proporcionalno tako da razlike u penzijama budu kao što su bile na kraju 2020. godine. Ukoliko do ovog ne dođe, najavljuju sudski postupak zbog kršenja zakona i tražiće nadoknadu štete.

Kako ocenjuju, povećavanje granice minimalne penzije na 450 evra biloje nezakonito i na štetu drugih penzionera. Smatraju da bi penzije trebalo obračunavati na osnovu godina staža i visine uplate doprinosa, te da za one koje bi na taj način imali nisku penziju predlažu da se obezbedi socijalna naknada do visine primanja potrebnog za dostajanstven život, ali da ona ne bude iz Fonda PIO. Traže i da se sve penzije povećavaju sa istim procentom, ali i da se revidira dosadašnja metodologija određivanja rasta zarada i inflacije jer je na štetu penzionera.

- Praksa selektivnih povećanja penzija nije u skladu sa Zakonom jer je diskriminatorska i nepravedna. Poremetila je odnose penzija a time suspendovala dva osnovna kriterijuma visine penzije – dužina staža i visina izdvajanja za doprinose. Na ovaj način su oduzeti lični bodovi koji su osnova utvrđivanja penzije u preko 100.000 slučajeva - naveli su iz ovog Udruženja čiji su osnivači grupa penzionisanih univerzitetskih profesora, sudija, javnih ličnosti…

Predlog reforme

NOVI model obračuna penzija, prema plan Udruženja penzioenrau, trebalo bi da se bazira na štednji i bude razdvojen od socijalnog dela davanja za penzije. Kako objašnjavaju, budućim penzionrima trebalo bi ponuditi penzione šeme uključujući i socijalnu penziju.

-Pritom, zaposleni će moći da prati koliko je izdvojio za penziju, koliko bi mu bila penzija zavisno od izabrane penzione šeme i druge podatke. Penzioneri će moći da prate koliko je izdvojio za penziju, koliko mu je penzija, koliko bi imao ako promijeni penzionu šemu, koliko bi imao penziju ako bi naknadno poveća svoja penziona sredstva… itd - predlažu iz ovog Udruženja.

Osim nezadovoljstva zbog diskriminatorskog obračuna,u udružeu smatraju da je neophodna i reforma kompletnog penzionog sistema, te najavljuju da će uskoro, sa Pokretom penzionera i više mesnih udruženja predstaviti svoj plan reforme.

-Penzije su niske u odnosu na izdvojena sredstva, odnosno doprinose. Za punu starosnu penziju se radi 40 godina, a koristi se prosečno nepunih devet godina. Penzija bi trebalo da bude minimum 80 odsto poslednje plate penzionera, a ne upola manje koliko sada iznosi. Pri tome se svjsno manipuliše sa podacima koji se tiču odnosa prosečne plate i prosečne zarade, jer iz Fonda PIO i Monstata, kako im kada odgovara, jednom penzije porede sa neto zaradam, a drug put sa bruto zaradama. Penzioneri su izopšteni iz društva i bez uticaja na dešavanja i odluke koje se tiču penzionera i njihovog standarda. Socio-ekonomski se ne istražuje standard penzionera, valjanost i primenjivost statističkih podataka inflacije i visine prosečne plate – pokazatelja koji se koriste za usklađivanje penzija - saopšteno je iz ovog Udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!