SVI ZAPOSLENI U INSTITUTU IGALO U ŠTRAJKU OD 25. MARTA: Obustavu rada započeli ugostiteljski radnici

V.V.

14. 03. 2024. u 17:00

Zbog neisplaćenih zarada i teškog materijalnog stanja danas su štrajk započeli zaposleni u ugostiteljskom sektoru Instituta Igalo, od 25. Marta pridružiće im se i kolege iz ostalih sektora.

СВИ ЗАПОСЛЕНИ У ИНСТИТУТУ ИГАЛО У ШТРАЈКУ ОД 25. МАРТА: Обуставу рада започели угоститељски радници

fOTO: RT HN

– Naše kolege su podstanari, u kreditima, samohrani roditelji , bore  se bez sredstava. Ovo je zadnji momenat da nas neko shvati ozbiljno. Vlada primarno. Ovo je problem koji se ne dešava poslednja dva, tri meseca, godinu, ovo je traje zadnjih 30 godina – kazala je Olivera Đuratović u ime zaposlenih u ugostiteljskom sektoru.

Naglasila je i da su primili decembarsku platu, pa traže od nadležnih da što pre reše ovu situaciju jer „ni psihički niti materijalno,ne mogu više da podnesu ovu situaciju“.

Na svim sastancima nadležnih potvrđeno je da je Institut nesporno važan, ali uz taj zaključak koji se ponavlja dve godine, ništa nije urađeno, komentarisala u u ime kolega Đuratović.

- Niko se nije setio da radnicima da neku pomoć, a svi smo u teškoj situaciji. Krenite da radite nešto - poručila je Đuratović.

Informisala je i da su nezvanično obavešteni da će  ministar zdravlja dr Vojislav Šimun u ponedeljak doći u Institut, a radnici žele da im se on posebno obrati i vidi u kakvim uslovima rade.

– Tri kuvara spremaju obroke za 500 ljudi, znaju li da mi u restoranu nemamo minimum minimuma služenja gostiju. Sve je na ovoj Vladi da reši. Od njenog postojanja nismo dobili nijednu platu. Vlada je ključna da se stane na kraj ovoj situaciji – prenosi Đuratović stavove zaposlenih u ugostiteljstvu koji su već započeli štrajk.

Od 25. marta štrajkovaće i ostali sektori, dogovoreno je na sastanku Izvršnog odbora Sindikalne organizacije, rekla je predsednica Sindikata dr Marija Obradović. To prema njenim rečima podrazumeva  obustavu prijema pacijenata na svim odeljenjima, osim na dečijem. Pacijenti koji budu u Institutu u tom trenutku, imaće pun tretman, kao što su imali do dana započinjanja štrajka, tako da će terapije i sve benefite koje imaju u Institutu i dalje dobijati – navodi ona.

U Izvršnom odboru Sindikata čekali su informacije sa najavljenog sastanka između potpredsednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, dr Srđana Pavićevića, koji je i predsednik Komisije za reševanje statusa Instituta i premijera Milojka Spajića, međutim informacije nisu stigle.

Obradović ističe da radnici cene napore koji se ulažu u rešavanje problema u Institutu, ali je problem administrativna sporost, odnosno sporost u donošenju odluka.

- Mi, nažalost, više nemamo vremena za čekanje, koje smo izgubili tokom protekle godine, kada smo podnosili sve ove zahteve koji su pomenuti u odluci o štrajku, a to su isplata dve od tri zarade, isplata duga Jugobanke, razgovor sa manjinskim akcionarima i urgentna finansijska pomoć – objašnjava dr Obradović.

Jedini zahtev koji je ispunjen bilo je potpisivanje kolektivnog ugovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024