PLAN SANACIJE I RESTRUKTUIRANJA INSTITUTA IGALO: Prvi korak - deset milona evra za spas

V.V.

19. 03. 2024. u 09:33

Finansijska kriza jedini je problem Instituta “Igalo” ali ustanova može biti oporavljena, zaključeno je nakon posete ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna i potpredsednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđana Pavićevića.

ПЛАН САНАЦИЈЕ И РЕСТРУКТУИРАЊА ИНСТИТУТА ИГАЛО: Први корак - десет милона евра за спас

Foto: RT HN

 Prvi korak je plan sanacije, obezbeđivanjem do deset miliona evra, a drugi restrukturiranje značajno veće vrednosti.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima Instituta Pavićević je rekao da je to paket ekonomsko-pravnih normi koji podrazumeva i 300 hiljada evra pomoći za održavanje procesa rada. Pavićević je objasnio da Projekat obavezuje državu da isplati do deset miliona evra pomoći Institutu, kao ulaznicu u proces restruktuiranja.

- Država ih daje na šest meseci, pod uslovom da Ministarstvo zdravlja, kabinet potpredsednika za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, menadžment Instituta i  eksperti uključeni u ovaj problem naprave kvalitetan, održiv projekat novog Instituta, odnosno novog sadržaja i nove vrednosti, koju moramo da stvorimo – naveo je Pavićević.

Rokovi za realizaciju su kratki, a neophodno je verifikovati stanje na sastanku Komisije za rešavanje statusa Instituta, pa potom predlog proslediti Vladi koja bi trebalo da ga odobri do kraja sedmice. Tada sledi kreiranje aplikacije za pomoć od deset miliona evra.

Foto: RT HN

 

Ta pomoć  sa onom deminimus od 300 hiljada vezana je za deblokadu računa i nastavak kontinuiteta rada. Neophodno je da se u roku od šest meseci krene sa projektom, da bi on bio kandidovan agencijama za zaštitu konkurencije i kontrolu kvaliteta. Uz odobrenje i usklađenost sa evropskim standardima ulazi se u proceduru restrukturiranja, informisao je Pavićević. Prema njegovim rečima to ne znači  promenu vlasničke strukture, a Žarko Rakčević,vlasnih 27,4 odsto akcija voljan je da učestvuje u realizaciji projekta spašavanja Instituta.

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun istakao je predanost nadležnih u rešavanju problema Instituta.

- Komisija će  narednih dana doneti konačan stav o planu spasavanja Instituta i restrukturiranja koji smo prepoznali i iskristalisali kao jedan od najodrživijih i kvalitetnih. Premijer Milojko Spajić  je jasan da neće dozvoliti da Institut doživi sudbinu nekih javnih preduzeća, kao što je bilo u prethodnim vremenima. Ovakvo kvalitetno i održivo rešenje traži redosled koraka i postupaka koje Vlada mora sprovesti – kazao je Šimun i celokupnu javnost i zaposlene zamolio  za strpljenje.

Predsednica Sindikata dr Marija Obradović naglasila je da uz ohrabrujuću vest o planu za spasavanje Instituta treba rešiti i probleme zaposlenih koji „zbog neprimanja plate tri meseca ne mogu osnovna egzistencijalna pitanja da reše.“ Obradović je podsetila da je za 25. mart zakazan protest, pre koga će organizovati sastanak Izvršnog odbora Sindikata. Namera je da definišu šta dalje da rade jer treba vremena da se račun odblokira, i da dobiju novac zarađen  na osnovu rehabilitacija od 5. februara, a koji „leži“ u Fondu zdravstva.

fOTO:V.V.

– Učinićemo sve da ne ispaštaju pacijenti ali je zbog situacije u kojoj se nalazimo rad gotovo nemoguć - zaključila je Obradović.

Izvršni direktor Instituta Igalo Zoran Kovačević ocenio je da je ponuđeno rešenje jedino moguće u ovom trenutku u skladu sa zakonom o državnoj pomoći, te da je na zaposlenima, menadžmentu i dobavljačima  da odluče kojim putem treba ići i šta je alternativa.

– Ako Institut ode u stečaj zaposleni će zarade dobijati tek iz stečajne mase,a to je mnogo kasnije nego što je predviđeno prvim korakom rešenja problema, rekao je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!