ČVRSTE VEZE CETINJSKE I KUZBANSKE MITROPOLIJE: Saradnja dve ustanove

V.K.

23. 03. 2024. u 15:25

SEKRETAR Mitropolije kemerovsko-prokopijevske Ruske pravoslavne crkveprotojerej Dimitrije Moškin posetio Cetinjsku bogosloviju

ЧВРСТЕ ВЕЗЕ ЦЕТИЊСКЕ И КУЗБАНСКЕ МИТРОПОЛИЈЕ: Сарадња две установе

Mitropolija Crnogorsko- primorska

Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju posetio je danas sekretar Mitropolije kemerovsko-prokopijevske protojerej Dimitrije Moškin, uz pratnju protojereja Ostoje Kneževića, sekretara Mitropolije crnogorsko-primorske i arhijerejskog namesnika cetinjskog.

Dragog gosta, protojereja Dimitrija Moškina u salonu Cetinjske bogoslovije dočekao je rektor ove najstarije srednje prosvetene ustanove u Crnoj Gori, protojerej Blagoje Rajković sa profesorima i saradnicima. U prijatnom susretu bilo je govora o daljoj saradnji između Cetinjske bogoslovije i Kuzbanske pravoslavne duhovne seminarije u sibirskom gradu Novokuznjecu.

- Saradnja ove dve crkvenoprosvetne ustanove Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve, traje više od desetak godina sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i Mitropolita kemersko-prokopijevskog, kada je na Cetinju protokolarno potpisan sporazum o zvaničnoj saradnji Cetinjske i Kuzbanske bogoslovije, od kada se predstavnici ove dve bogoslovije posećuju i sarađuju, saopštio je Aleksandar Vujović, profesor Cetinjske bogoslovije.

On podseća da je na nedavno održanoj sedmoj međunarodnoj Nacionalnoj sveruskoj naučno-praktičnoj konferenciji, koja je organizovana  u februaru, pod pokroviteljstvom Ruske pravoslavne crkve, Mitropolije kemerovske i seminarije u Novokuznjecku u Sibiru sa svojim izlaganjem uzeo učešća rektor Cetinjske bogoslovije protojerej Blagoje Rajković, izlagavši na temu o Svetom Sveštenoispovedniku Arseniju Bradvareviću, mitropolitu crnogorsko-primorskom i budimskom.

-Takođe, predstavnici Mitropolije kemerovsko-prokopijevske i Kuzbanske seminarije su rado viđeni gosti u Crnoj Gori na brojnim crkvenonarodnim saborima i liturgijskim proslavama.

Plodotvornja saradnja će se ako Bog da i dalje nastaviti, između Cetinjske i Kuzbanske mitropolije, između dve pomesne crkve, Srpske i Ruske pravoslavne crkve, kao i između ove dve važne crkveno-prosvete ustanove. U narednom periodu je planirano više aktivnosti i zajedničkih projekata, na obostranu korist dve škole.  Nažalost ovaj susret u Cetinjskoj bogosloviji nije mogao da prođe i bez pomena o tragediji koja je juče u Moskvi zadesila bratski ruski narod. Rektor i profesori Cetinjske bogoslovije izrazili su izraze najdubljeg molitvenog saučešća povodom tragedije i smrti nevino postradalih u Moskvi, protojereju Dimitriju Moškinu, Njegovoj svetosti patrijarhu moskovskom i svih Rusija Kirilu i Njegovom visokopreosveštenstvu Mitropolitu kemerovskom i prokopijevskom Aristarhu i čitavom bratskom ruskom narodu, ističe Vujović.

       
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?