ŠAVNIK UZDRMAO DRŽAVU: Zbog nepremostive krize vlasti u Crnoj Gori neophodna rekonstrukcija Vlade

V.K.

04. 04. 2024. u 06:30

CRNA GORA srlja u dubiozu gde neće biti nikakve saradnje između predsednika i izvršne vlasti. Za samo pet dana predsednik Crne Gore Jakov Milatović dva puta je odbio odluku Vlade da potpiše izbore u Šavniku u kojoj vlast dele DPS i socijaldemokrate.

ШАВНИК УЗДРМАО ДРЖАВУ: Због непремостиве кризе власти у Црној Гори неопходна реконструкција Владе

V.K.

Pre sedam dana Vlada je raspustila šavnički parlament i imenovala odbor poverenika koji će ga menjati, da bi uveče odbornici koalicije DPS-a i SD-a na elektronskoj sednici izglasali skraćenje mandata. Izvršna vlast je, međutim, već narednog dana neočekivano povukla svoju odluku koja je trebalo da stupi na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu". Nakon poteza Vlade, iz igre je ispala opcija uvođenja prinudne uprave, a važeća je ostala odluka odbornika DPS-a i SD-a, koja je mogla da vodi raspisivanju izbora. Onda se oglasio Milatović i odbio da raspiše izbore, da bi "Službeni list" pre tri noći objavio vladinu odluku o prinudnoj upravi.

Zbog svega trenutnog što se dešava u crnogorskom društvu iz koalicije ZBCG poručuju da je upravo sada kao lek potrebna rekonstrukcija Vlade i ulazak njihovih predstavnika u izvršnu vlast. Jedan od lidera ove koalicije Milan Knežević smatra da rekonstrukcija Vlade treba da se desi pre dobijanja IBAR-a već u junu, jer je Vlada nestabilna i kriza vlasti u Crnoj Gori je i više nego očigledna.

Istorija

IZBORI u Šavniku počeli su 23. oktobra 2022, kada su održani u još 13 opština, ali još nisu završeni jer članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije "Za budućnost Crne Gore", nisu dozvoljavali delu novoupisanih birača da glasaju, jer su, kako tvrde, prepisani da bi podržali DPS. Na dva birališta, u zgradi Opštine i selu Kruševice, gde pravo glasa ima 541 birač, glasalo se devet puta, poslednji 18. decembra 2022, kad su izbori opet prekinuti.

- Opština Šavnik je primer izborne psihijatrije. Po svoj prilici lokalne izbore u ovoj opštini imaćemo iz četiri puta - po pravilima predsednika države, predsednika Vlade, opštinske komisije i po pravilima predsednika opštine Šavnik. Prava je sreća što se slučaj Šavnika nije preslikao na ostale opštine - saopštio je Knežević, dodajući da realizacija mera iz IBAR-a ne može se vezivati za koaliciju "Za budućnost Crne Gore".

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica juče je ocenio da postoji osnov da Ustavni sud, na osnovu eventualne pritužbe od strane političkih partija, poništi izborni proces u Šavniku u celosti, a ne samo na dva biračka mesta. On je izjavio da je vreme da stranke pokrenu proceduru da Ustavni sud oceni zakonitost kompletnog izbornog procesa u toj poddurmitorskoj opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)