ZA ČISTIJE PODMORJE: Najavljene akcije prikupljanja otpada na četiri lokacije kod Herceg Novog

V.V.

03. 04. 2024. u 15:34

Na četiri velike lokacije: Škver, luka na Rosama, deo kod mađarskog hotela na Toploj i ušće reke Sutorine, planirana je akcija čišćenja podmorja, poručio je Ilija Peulić iz hercegnovskog Sekretarija za ekologiju i energetsku efikasnost:

ЗА ЧИСТИЈЕ ПОДМОРЈЕ: Најављене акције прикупљања отпада на четири локације код Херцег Новог

FOTO: RT HN

Prema njegovim rečima snimci ovih lokacija svedoče o lošoj situaciji i velikim količinama otpada.

–  Sredstva ćemo dobiti od Eko – fonda Crne Gore, oko 40 hiljada evra. Čistiće se kompletan akvatorijum Škvera, luke Rose, Topla kod hotela San rizort,  ušće reke Sutorine. Imamo snimke, koji pokazuju lošu situaciju i velike količine otpada. U hercegnovskom akvatorijumu najugroženije je područje Škvera, objašnjava Peulić i dodaje da je na Škveru nagomilani otpad za više od pola metra podignuo nivo dna mora.

FOTO: RT HN

 

Čišćenje je planirano početkom maja a do 15. juna trebalo bi da bude završeno. Peulić navodi da će i sledeće godine kandidovati četiri nove lokacije  a već sada je jasno da su ugrožene tačke u podmorju na delu rivijere, prvenstveno u krugu bivšeg brodogradilišta Bijela. Sagledaće situaciju i na području poluostrva Luštica.

Dobra vest je da naselje Rose i izletište Žanjic nisu ugroženi. Za naredne aktivnosti u planu su i Njivice, područje Stare banje u Igalu, ali je pre toga neophodno očistiti korito i ušće reke Sutorin, kako bi se sprečilo plavljenje, začepljenje i izbacivanja otpada u more.

Snimci podmorja pomoći će da se sagleda obim posla, koji će obaviti ronioci, radnici Čistoće i volonteri kako bi sačuvali eko sistem Hercegnovskog i Bokokotorskog zaliva. U akciji  učestvuje i Opština Herceg Novi, Eko fond, lokalna preduzeća, JP Morsko dobro…

 

FOTO: RT HN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)