MELJINE U PROBLEMIMA: Meštani inicirali izmeštanje Reciklažnog dvorišta

V.V.

07. 04. 2024. u 14:48

Postrojenja za preradu otpadnih voda i reciklažno dvorište nalaze su u Meljinama, a oba objekta, jedan zbog neprijatnih mirisa drugi zbog buke, umanjuju turistički potencijal mesta.

МЕЉИНЕ У ПРОБЛЕМИМА: Мештани иницирали измештање Рециклажног дворишта

foto: V.V.

 Otud i inicijativa za izmeštanje reciklažnog dvorišta.Iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, kažu da je za rešenje potrebno dosta vremena. Inicijativa je iz mesne zajednice Meljine podneta lokalnoj samoupravi i preduzeću Čistoća, objašnjava predsednik Milan Berić.

– Uputili smo dopise preduzeću Čistoća i Sekretarijatu za komunalne delatnosti. Dobili smo odgovor od Čistoće, da su oni samo upravljači, a da je Opština odgovorna za Reciklažni centar. Od Sekretarijata smo dobili odgovor da su volji da se Reciklažni centar izmesti, da obrazuji komisiju, ali nisu nam dali informacije kada bi to trebalo da bude – kaže Berić.

foto: V.V.

 

 

Sekretar za komunalne delatnosti Vasilije Seferović napominje da je reciklažni centar u Meljinama predviđen planskom dokumentacijom, te da razmatranje drugih lokacija iziskuje vreme u učešće javnosti.

– Potrebno je obrazovati komisiju, koju će činiti predstavnici lokalne samouprave, sekretarijata, građana, Mesne zajednice Meljine, a morali bi uraditi i studiju izvodljivosti. Tako da je dugačak proces po pitanju, najpre papirologije, a kasnije i izmeštanja Reciklažnog dvorišta – objasnio je Seferović.

foto: V.V.

Meštani Meljina uprkos ovome neće odustati, a Berić dodaje da je najveća smetnja u stvari buka.

- Velika je buka i turisti nam zbog toga odlaze, tako da je to gorući problem. Rešenje nije ublažavanje buke, nego premještanje. Nije mjesto Reciklažnom centru u Meljinama - uveren je  Berić.

Seferović opet obećava da će buku ublažiti a preduzeću Čistoća je već dato  upozorenje da povedu računa o istovaranju komunalnog otpada pa bi situacija trebalo da bude mnogo bolja nego ranije. 

- Kada budemo u planskom dokumentu predvideli neku novu lokaciju, a naravno prethodno održali javnu raspravu, to bi bio početak procesa – objasnio je Seferović.

foto: V.V.

 

Meštani Meljina dugo ukazuju i na problem neprijatnih mirisa koji se posebno leti šire iz Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Iz lokalne samouprave obećano je da se  prošlogodišnji scenario neće ponoviti ovog leta. Osim toga, Društvo za izgradnju vodovodone i kanalizacione infrastrukture nedavno je raspisalo dva tendera vrednosti oko 50 hiljada evra za nabavku opreme za Postrojenje, čime bi ovaj problem uoči turističke sezone bio rešen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)