PATRIJARHU VARNAVI GRADE I SPOMENIK: U Pljevljima najavljena rekonstrukcija trga posvećenom jednom od poglavara SPC

M. D.

10. 04. 2024. u 13:12

NAKON višegodišnjeg čekanja Trg koji nosi ime patrijarha Varnave konačno će da se rekonstruiše i dobije izgled kakav mu priliči.

ПАТРИЈАРХУ ВАРНАВИ ГРАДЕ И СПОМЕНИК: У Пљевљима најављена реконструкција трга посвећеном једном од поглавара СПЦ

Foto: M. Drobnjak

Još  pre 20 godina,  na nekoliko stotina metara od mesta rođenja patrijarha Varnave, lokalna uprava je odredila prostor koji će poneti njegovo ime. Međutim, od tada pa do danas ništa nije urađeno za uređenje i rekonstrukciju trga.

Nova lokalna uprava u Pljevljima odlučno je krenula u tom pravcu a nedavno je dobijena i podrška pljevaljske lokalne skupštine kojom je podržna izgradnja spomenika patrijarhu Varnavi Rosiću. Već se krenulo sa uklanjanjem privremenih objekata na tom prostoru koji se nalazi pored crkve Svete Petke u Pljevljima.

Projekat za rekonstrukciju Trga patrijarha Varnave je gotov, a komisija koju je formirao predsednik Opštine će odmah po usvajanju Odluke raspisati Međunarodni konkurs za izradu idejnog rešenja samog spomenika, dok je novac obezbeđen.

Pored spomen obeležja patrijarhu Varnavi, Programom podizanja spomen obeležja, koji je podržala lokalna skupština, predviđeno je podizanje i spomen obeležja poručniku Predragu Peđi Leovcu koji je strada 1999. godine na Košarama.

NAJZNAČAJNIJA LIČNOST

VARNAVA (Petar) Rosić je najznačajnija ličnost u istoriji pljevaljskog kraja. Rođen je 10. 9. 1880. godine u Pljevljima. Za Patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je u aprilu 1930. godine i na njenom čelu je bio sve do svoje mučeničke smrti, u momentu izglasavanja Konkordata 23. 7. 1937. godine. Značaj Patrijarha Varnave za cio srpski narod najbolje je iskazan u narodnoj izreci: Sveti Sava pa Varnava.

Odbornik Kluba Nova srpska demokratija-Demokratska narodna partija Slobodan Radović kazao je doneta istorijska odluka za adekvatna spomen obiležja za dve impozantne istorijske ličnosti.

– Više sam nego ubeđen da je ogromna većina sugrađana svesna činjenice o kakvim se ljudima radilo i da bi trebalo da nas je sramota što takva dva velikana nemaju još spomenik u rodnom gradu. Ispravljamo nepravdu prema njima. Ti spomenici nisu potrebni Varnavi i Peđi, već nama i našoj deci da se kroz njihove primere uče najlepši primeri borbe za slobodu , hrabrosti, poštenju, borbi dobra i zla, svetlosti i tame – rekao je Radović prilikom izglasavanja odluke o Programu podizanja spomen obeležja.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)