U ZNAK SEĆANJA NA JUNAKE: Košarska litija večeras u Nikšiću

I. D. S.

12. 04. 2024. u 10:58

Udruženje „Kosovski božuri od Nikšića grada“ organizuje večeras od 18 časova Košarsku litiju ulicama Nikšića.

У ЗНАК СЕЋАЊА НА ЈУНАКЕ: Кошарска литија вечерас у Никшићу

Opština Nikšić

Kako je saopšteno iz tog udruženja, sabranje je u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, odakle će molitvena kolona proći gradskim ulicama do Trga slobode, gde će skup blagosloviti protojerej stavrofor Dragan Krušić. Osvrt u ime Udruženja veterana na slavnu 63. Padobransku brigadu iskazaće sveštenik Manojlo Backović, a snažne poruke poslaće i mr Predrag Šćepanović, protojerej, namesnik podgorički i danilovgradski.

- Ovo je jedinstvena litija u srpskom rodu i predstavlja spletni venac kosovskog zaveta. Košare i Paštrik sa večnim vitezovima su ispisali slobodu za večna pokolenja srpskog roda i porazili NATO armadu sa terorističkom organizacijom OVK, vojske Albanije i stranih plaćenika. Večeras u Nikšiću pišemo moleban za pregaoce koji „mrijet neće dok svijeta traje“ - kaže predsednik Udruženja „Kosovski božuri od Nikšića grada“ Ilija R. Miljanić, uz podsećanje da je ovo četvrti put da se u gradu pod Trebjesom organizuje sećanje na velike junake koji su svojim životima ispisali novu istoriju srpskog naroda - navodi se u saopštenju.

Iz organizacije navode i da je programom predviđeno da se okupljenima obrate komandant pukovnik Veljko–Ljubinko Đurković, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore Radan Nikolić, te predsednik Udruženja „Kosovski božuri od Nikšića grada“ mr Ilija R. Miljanić. Stihove će, dodaju, govoriti srpski pesnik iz Pljevalja Rajko Palibrk iz udruženja sa imenom legendarnog košarskog viteza Peđe Leovca, te guslar i frulaš Radovan Suknović. Litiju u slavu košarskih junaka predvodiće i oko tridesetoro dece iz Obilića koji su ovih dana gosti grada Nikšića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave