ENERGETIKA POD NAPONOM: Ministra Sašu Mujovića poslanici kritikovali zbog partijskog kadriranja i milionskih gubitaka

I. D. S.

16. 04. 2024. u 06:00

STANjE u energetskom sektoru nije najbolje, priznao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović juče odgovarajući poslanicima na premijerskom satu.

ЕНЕРГЕТИКА ПОД НАПОНОМ: Министра Сашу Мујовића посланици критиковали због партијског кадрирања и милионских губитака

skupštine.me/prontskrin

Na optužbe o prekomernom političkom zapošljavanju, poručio je da neće dozvoliti da se bilo šta nečasno radi u energetskim kompanijama.

Poslanik DPS Nikola Rakočević, postavljajući pitanje ministru energetike, tvrdio je da su energetska preduzeća, zahvaljujući dvema prethodnim vladama, uništena. On je problematizovao imenovanje članova Odbora direktora, tvrdeći da je ispred stručnosti stavljena politika.

- Da li je to u skladu sa najavljenom meritokratijom ili ćete preduzeti radnje u cilju zaštite struke, koju ste pre angažmana u Vladi branili i da li ćete profesionalizacijom rukovodećeg kadra u energetskom sektoru zaštititi ekonomski interes, ali i sopstveni profesionalni integritet i političku perspektivu? Ovo se tiče i CEDIS, i Rudnika uglja, EPCG... Poslovni rezultati CEDIS su sa plusa došli na 13 miliona gubitka. Troškovi zarada u 2019. su bili na nivou od 25 miliona evra, u 2022. godini 31 milion. Zaposlenih je bilo 348, a 2022. ih je 1.623... - naveo je Rakočević.

Mujović je odgovorio da nečasne radnje neće dozvoliti ni u jednom od preduzeća u nadležnosti njegovog resora. Ipak, da je partijskog kadriranja bilo, svestan je, pa se nada da će se sa tom praksom, koja traje već decenijama, stati na put.

Subvencije

PO pitanju zagađenosti vazduha u Bijelom Polju, Mujović je najavio subvencije. Na pragu realizacije je program pospešivanja energetske efikasnosti za opštine na severu Crne koji bi trebalo da se nađe na sednici Vlade u četvrtak. Od toga dana 8,8 miliona evra biće na raspolaganju stanovnicima severnih opština za nabavku klima-uređaja, toplotnih pumpi, peći na pelet, za izrade fasada... Dodatno, za Bijelo Polje biće kreiran poseban program subvencija za klime.

Upitan da li podržava izgradnju LNG terminala, projekta vrednog oko milijardu evra, kao i da li su rađene procene isplativosti, Mujović je rekao da je izgradnja LNG terminala dobra opcija.

- Skladištenjem prirodnog tečnog gasa postajemo jedna vrsta čvorišta kojem će gravitirati druge zemlje, što stvara mogućnost razvoja nekih novih opcija za grad i državu - rekao je Mujović. - Izgradnja terminala i elektrane u Baru dva kapitalna projekta sa snažnim potencijalom da utiču na Crnu Goru, ostaje da se utvrdi da li su prosperitetni i rizični. Sunce i vetar su izvori van zone kontrole i to su elektrane koje vape da im pružite podršku. Solarne i vetroelekrane ne mogu biti glavne - kazao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?