RADNIKE IZDAJE STRPLJENJE: Nezadovoljstvo zaposlenih u Crnoj Gori uoči prvomajskih praznika preti da kulminira

I. D. S.

22. 04. 2024. u 12:22

NEZADOVOLjSTVO radnika iz više različitih krajeva Crne Gore ove nedelje bi moglo da kulminira. Zaposleni u Institutu Igalo i u podgoričkoj "Čistoći" najavljuju štrajk, a radnici nekadašnje cetinjske fabrike "Košuta" i "Vektre Jakić" iz Pljevalja blokadu puteva.

РАДНИКЕ ИЗДАЈЕ СТРПЉЕЊЕ: Незадовољство запослених у Црној Гори уочи првомајских празника прети да кулминира

fOTO: V.V.

Zaposleni u Institutu Igalo od decembra nisu primili platu. Zaposleni su za isplatu tri od četiri zaostale zarade, nadležnima dali rok do srede, u suprotnom, 25. aprila najverovatnije će obustaviti rad. Prema rečima predsednice sindikata Marije Obradović, veliki problem je i to što dosta radnika napušta radna mesta.

- Imamo najavu da će 25. aprila otići medicinske sestre, pa će se zatvoriti jedno odeljenje. A stečaj znači gašenje - kazala je ona.

Novca za isplatu duga ima, ali uplata bi mogla da znači kršenje Zakona o državnoj pomoći, pa se čeka stav Agencije za zaštitu konkurencije.

Posledice

PREMA rečima nekadašnjeg sindikalca KAP-a, sadašnjeg borca za prava radnika, Radovana Toškovića, veliko nezadovoljstvo posledica je neodgovorne politike i štetnih privatizacija višedecenijskog režima.

- Ipak, od ignorisanja ili svaljivanja na prethodnike, aktuelna Vlada nema ništa, moraće da nađe način da radnicima isplati sve što ih sleduje - poručuje Tošković.

Strpljenja nemaju ni bivši radnici "Košute". Već duže od dva meseca organizuju blokade puta, u petak su bili pred Vladom, nadajući se da će ih primiti premijer Milojko Spajić, ali na njihove apele Vlada ostaje nema. Stoga su odlučili da radikalizuju proteste. Blokada magistralnog puta, kako je najavila predstavnica radnika Dijana Vujović, biće organizovana na Kruševom ždrijelu od 11 do 16 sati danas, u sredu, petak i nedelju. Radnici fabrike koja je u stečaju od 1996. traže isplatu devet plata za 693 radnika u iznosu od 2,80 miliona evra, kao i povezivanje staža za njih 81.

Nezadovoljni zbog mogućeg umanjenja zarada, rad bi ove nedelje mogli da obustave i radnici "Čistoće" iz glavnog grada. Ukoliko odluka o smanjenju plata bude konačna, oko 100 radnika ući će u štrajk, najavili su na protestu upozorenja održanog u krugu preduzeća.

Radikalnije poteze sa ciljem naplate svojih potraživanja najavljuju i radnici pljevaljskog preduzeća u stečaju "Vektra Jakić". Oni od Vlade traže da im se isplate zaostale plate i poveže staž od pet godina, za šta je potrebno oko 300.000 evra.

- Ukoliko ne dobijemo uveravanja i garancije da će nam biti isplaćene zaostale zarade i povezan staž, planiramo da blokiramo granični prelaz Ranča prema Srbiji - najavio je predstavnik radnika Žarko Mazalica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)