KULMINIRA KRIZA U INSTITUTU IGALO: Klubovi odbornika u SO jednoglasni – uplatiti Sindikatu Instituta 1,1 milion evra

V.V.

23. 04. 2024. u 11:49

Kolegijum predsednika SO Herceg Novi uputio je Vladi CG jednoglasno usvojen zahtev da Sindikalnoj organizaciji Instituta Igalo uplati 1,1 milion evra, kako bi se zaustavio štrajk zaposlenih najavljen za 25. april. Tražena sredstva su na računu Fonda za zdravstveno osiguranje za usluge već obavljene u Institutu.

КУЛМИНИРА КРИЗА У ИНСТИТУТУ ИГАЛО: Клубови одборника у СО једногласни – уплатити Синдикату Института 1,1 милион евра

fOTO:V.V.

Teška situacija u kojoj se dugo nalazi Institut Igalo i zaposleni koji četiri meseca nisu primili plate,ovih dana kulminira. Radnici su najavili štrajk koji je korak bliže stečaju, a stečaj vodi u gašenje nekada veoma uspešne zdravstvene ustanove. Reaguje danas Kolegijum predsednika hercegnovske SO i jednoglasno apeluje da se Sindikalnoj organizaciji Instituta uplati, kao jednokratna pomoć, milion i stotinu hiljada evra. To su sredstva koja se nalaze na računu Fonda za zdravstveno osiguranje za usluge već obavljene u Institutu. Kolegijumu su, kako je navedeno u saopštenju prisustvovali predstavnici svih odborničkih klubova zastupljeni u aktuelnom sazivu.

-Konstatovano je da je SO Herceg Novi na prethodnim sednicama usvojila niz zaključaka koji su sadržali apele upućene Vladi CG da se aktivno uključi u rešavanje kompleksne situacije u Institutu, ali i konkretne predloge za rešavanje problema. Formiranjem Vladine Komisije za rešavanje statusa Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo, realno je bilo za očekivati da će Vlada u najkraćem roku pristupiti efikasnom rešavanju izazova u ovoj zdravstvenoj ustanovi, saopšteno je.

Jasno je saopštvaju „da nije jednostavno doći do dugoročnog rešenja za očuvanje Instituta“ ali „uprkos toj činjenici, nedopustivo  je da se do sada nije našao način za davanje kratkoročne pomoći kojom bi se obezbedila egzistencija zaposlenih, koji nisu primili zarade četiri meseca“.

I u tom periodu Institut je funkcionisao, zaposleni su savesno i profesionalno pružali  usluge građanima CG i pacijentima iz svih delova sveta. Međutim, nije realno da nastave da funkcionišu u tim okolnostima, pa je sasvim opravdan štrajk koji su najavili za 25. april, ako do tada ne budu isplaćene tri od četiri neisplaćene zarade.

Sredstva za te zarade su na računu Fonda, već su zarađena, ali ih je nemoguće isplatiti zbog blokade računa Instituta. 

-Štrajk bi svakako negativno uticao na ugled ove zdravstvene ustanove, posebno kada je reč o tržištima zemalja Evropske unije. Zbog toga se mora učiniti sve da do njega ne dođe, posebno sada kada je Vlada izrazila jasan stav da se očuvanje Instituta ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje.

Kolegijum predsednika SO Herceg Novi je jednoglasno  uputio apel Vladi CG da zbog postojanja višeg interesa, uplati Sindikalnoj organizaciji Instituta traženi iznos jer je to i dug Fonda prema Institutu Igalo na ime usluga  koje Institut pruža korisnicima po ugovoru sa Fondom. Time bi se olakšala teška materijalna situacija zaposlenih, pokazala jasna volja za konačnim rešavanjem problema i bio bi izbegnut najavljeni štrajk.

Na kraju saopštenja navedeno je i da SO Herceg Novi podržava svaki vid institucionalne i vaninstitucionalne borbe zaposlenih, usmeren ka ostvarivanju njihovih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)