MILO ZBORI O OSVETI? Đukanović ponovo podgreva atmosferu. Kaluđerovićeva traži da se ispita ima li govora mržnje u njegovom nastupu

M. SEKULOVIĆ

23. 04. 2024. u 14:40

MILO Đukanović, nakon podrške inicijativi da se iz istražnog zatvora pusti bivši glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i sa slobode, uz medicinski tretman, brani pred pravosuđem, ponovo podgreva, uvek lako zapaljivu političku situaciju u Crnoj Gori. On ocenjuje da je ovde na sceni politički revanšizam kao nova stranica tradicije crnogorskih osveta. Tim povodom oglasila se poslanica SNP Slađana Kaluđerović, poziva nadležne pravosudne organe da ispitaju da li u Đukanovićevom govoru ima nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, odnosno izazivanja panike i nereda.

МИЛО ЗБОРИ О ОСВЕТИ? Ђукановић поново подгрева атмосферу. Калуђеровићева тражи да се испита има ли говора мржње у његовом наступу

M. SEKULOVIĆ

- Živimo u jako zatrovanoj atmosferi. Atmosferi koja govori da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti! Zašto na to upozoravam? Crnogorsko društvo je društvo osvetnika. Nije to karakteristično samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta. Treba da se prisetimo da u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina. E, ko to ne zna, taj ne razume kako je opasno kada vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete. Onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta. I jako greši ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sutra - kazao je Đukanović u intervjuu za Antenu M.

Poslanica SNP Slađana Kaluđerović poručuje da, najava "krvne osvete" bivšeg predsednika države, Vlade i DPS Mila Đukanovića, nije ništa drugo nego očajnički pokušaj da iskreira tenzije ne bi li tako prebacio fokus sa borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Kako se steže obruč oko njega i približava čas kad će pravda zakucati i na njegova vrata, ponovo preti sukobima i nemirima - primećuje Kaluđerovićeva, ističući da nijedan pojedinac, ma kako se zvao, ne može biti iznad zakona.

Kako seješ, tako žanješ!

DOBROVOLjNA dementnost, naročito kod političara, ne izaziva sažaljenje nego prezir. Posledica i uzrok su u neraskidivoj vezi. Narod bi rekao: kako seješ tako žanješ! U našoj Crnoj Gori obje radnje su skoro zaboravljene u korist kondo turizma i opšteg naturizma. Biće jasnije, valjda, ako prepevano zaključimo: koliko lažeš toliko te i gone - napisao je Danilović.

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, takođe se oglasio ovim povodom na svom fejsbuk-profilu.

- Zaboravnost nije vrlina, nije čak ni opravdanje. Po starim i davno usvojenim klišeima apsolutističkog vladanja, bivši predsednik, svega čime je valjalo predsednikovati, Milo Đukanović danas je odlučio da okrene novi list - on od jutros dohvatio se za gušu sa sobom od ikad prije - podvukao je Danilović i podsetio da je u toj tradiciji na koju se poziva Milo "skoro tri decenije, carovala osvetoljubivost Đukanovića nesravnjiva ni sa jednom ranije. U toj tradiciji njegove osvetoljubivosti, počišćene su institucije od neposlušnih i dostojanstvenih ljudi ali i od celih naroda, i uvedeno pravilo da su 'otporaši', zapravo, neprijatelji Crne Gore, te da je apsolutno dopustivo gurnuti ih na marginu i izopštiti iz opštežića".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)