PORED LIMA SLAVE SVETIG GEORGIJA: Đurđevi stupovi u Beranama obeležili 811. godinu

M. SEKULOVIĆ

06. 05. 2024. u 20:43

VELIKOM svenarodnom litijom, koju su  predvodili episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj gori Vladislavom Maslenikovom, čalnici Opštine Berane i sveštenstvo SPC u Crnoj Gori, završeno je obeležavanje Đurđevdana, slave doma mitropolita i episkopa budimljanskih, manastira Đurđevi stupovi kod Berana.

ПОРЕД ЛИМА СЛАВЕ СВЕТИГ ГЕОРГИЈА: Ђурђеви ступови у Беранама обележили 811. годину

M. S.

- Molimo se za sve građane ovoga grada, blagoslovio je episkop Metodije grad i njegove žitelje  pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog u centru Berana, a svoj blagoslov na sve Berance izlio je i u glavnoj gradskoj ulici koja nosi ime najčuvenijieg igumana manastira MojsijuZečeviću, praćen hiljadama Beranaca koji obeležavaju dan  zaštitnika  drevne svetinje Svetog Georgija Pobedonosca.

- Velika slava i praznik, Sveti Georgije. Nisu uzalud naši stari odabrali za svoj sastanak. Sve protekle vekove samo smo o jednom mislili, kako da se oslobodimo, i da živimo životom dostojnim čoveka. Onim i onakvim životom zašta nas je Gospod naznačio...Naši preci nikada nisu drhtali i strepeli od stranih zavojevača, imperija i okupatora koji su gazili svojom čizmom ovim prostorima gde je živeo i Bosu se molio i rađao i umirao ta slobodu ginuo naš narod, besedio je episkop Metodije nakon završetka litije, u porti katedralnog manastira Eparhije budimljansko-nikšićke, domu episkopa i mitropolita budimljanskih, sagrađenom pre 811 leta, svedoku burne istorije gde  778 godina ''svetli''  prah ktitora, gospodara Budimlja, Prvoslava, sina velikog župana Tihomira, brata Nemanjinog.

Episkop Metodije se zahvalio svima koji hrabro koračaju za Hristom, onima koji se ne boje silnika koji zveckaju oružjem i silomovoga sveta.

- Hvala svima koji se ne boje onih koji nam prete, ucenjuju novcem, oružjem,boljim životom, a trađe zauzvrat da budemo ono što jesmo i bez čega ne možemo da postojimo, poručio je vladika Metodije.

Manastir Đurđevi stupovi u Beranama je od svog nastanka do danas delio i dobro i zlo sa narodom. Zato je bio i ostao i božiji i narodni dom, toplo pribežište i luka spasenja, svetinja koja je duhovno hranila i formirala pokolenja naših predaka, pet puta razaran i isto toliko puta ''propojao''

ORDEN AMBASADORU RUSIJE

Na kraju još jednog đurđevdanskog okupljanja pred nadaleko čuvenom svetinjom, episkop Metdoije je uručio najveće priznanje Eparhije orden Svetog Georgija Pobedonosca Prvog stepena.

- Za sve ono što je taj divni čovek učinio za srski narod ovde i srpski narod u Crnoj Gori. Za sve ono što je učinio za SPC u Crnoj Gori za nemernjivi doprinos da očuva one odnose koji su vladali između naših predaka i ruskog naroda, između Rusije i Crne Gore. Ono sa čime smo mi živeli i ono što su svi krenuli da zgaze i unište i prokrenu i izvrnu, tako što su se odrekli onoga što su bli njihovi preci i onoga što oni jesu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije