LICA I PREDELI: Izložba slika Vojislava Kilibarde u Lubardinom legatu

V.V.

13. 05. 2024. u 10:27

Izložba “Lica i predeli“, autora Vojislava Voja Kilibarde (1987-2023), u organizaciji Gitar Art Festivala a u sklopu segmenta Gitar vizual art biće priređena u Kući legata Petra Lubarde u sredu, 15. maja.

ЛИЦА И ПРЕДЕЛИ: Изложба слика Војислава Килибарде у Лубардином легату

fOTO: V.V.

Izložba je u dogovoru sa autorom planirana još 2022. a na inicijativu prijatelja, istoričarke umetnosti Ljubice Lazić, hercegnovske galeristkinje Ljiljane Marinović i novinarke Vitke Vujnović, uz podršku direktora beogradskog GAF i hercegnovskog GASF Boška Radojkovića. Na žalost, akademski slikar, dizajner, programski urednik za likovnu umetnost u hercegnovskoj ustanovi kulture Herceg fest, Vojo Kilibarda  nas je u međuvremenu napustio, ali prijatelji od izložbe nisu odustali. Tako je ona postala posveta sjajnom umetniku, velikom prijatelju, čoveku koji je umjetnost stavljao iznad svega,u kojoj je kao granicu video nebo i prebrzo je dosegao.

Ostale su njegove poruke kao najava susreta sa beogradskom publikom.

- Prija mi kada neko drugi prepozna šta sam to hteo da kažem i pokažem. Ja se u umetnosti rukovodim Lubardinom mišlju 'Ja sam ja i svet stvaram po svojoj volji'. To je čitljivo jednako iz velikih formata ulja na platnu, iz minijatura, fotokolaža, pozorišnih plakata i rešenja za korice knjiga dramskih tekstova koje je objavilo Hercegnovsko pozorište. Volim što je ta lepeza onoga što sam radio široka i što je podrazumevala u nekim delovima  i timski rad, mislim prvenstveno na plakate i knjige, objašnjavao je Kilibarda.

fOTO: V.V.

 

Za izložbu “Lica i predeli“ odabran je jedan rad U(krug)u, rađen kombinovanom tehnikom i nagrađen na Hercegnovskom zimskom salonu i 18 slika rađenih uljem na platnu u velikom i srednjem formatu.

- Publika posebno voli moja ulja na platnu, a ja sam sklon da istražujem, odgovarao je Vojo skromno na pohvale i istoričara umetnosti i publike.

Iz velike porodice hercegnovskih festivala Gitar art fest je izdvajao jer je „jedan od onih koji su se u potpunosti saživeli sa gradom. Na beogradskom festivalu, nikada nije izostalo predstavljanje Herceg Novog, Herceg Novi je uvek dobijao najbolje od beogradskih programa. To je odnos poštovanja koji je prerastao u prijateljstvo,ono koje je iskreno, snažno i sve unapređuje.

Vojislav Kilibarda završio je Srednju umetničku školu “Petar Lubarda“ na Cetinju, diplomirao i magistrirao na ALU u Trebinju u klasi Marka Musovića, stekao zvanje kustosa, višeg kustosa i muzejskog savetnika. Samostalne izložbe organizovao u Herceg Novom, Novom Mestu, Trebinju, Tivtu, Somboru, Novom Sadu, Beogradu i sve ih obojio i ljubavlju prema pozorištu… Izlagao je na Purgatorijama, Pozorišnom maratonu, Sterijinom pozorju, Bitefu…

fOTO: V.V.

U ime sećanja na uvek osmehnutog čoveka koji je znao da se lepoj reči, susretu, uspehu raduje kao malo dete, i ova beogradska izložba na, kako je Vojo govorio, njegov stvaralački krug  „koji je stalno otvoren, stalno se širi, krug u čijem je centru čovek, od fetusa do čoveka koji odlazi u neke druge dimenzije, onog koji nosi teret svakodnevice ali i onog koji sanja, boljeg sebe, bolje vreme i odnose, onog koji veruje da umetnost, dobrota, lepota mogu menjati svet ili pojedinca svejedno, jer i pojedinac je svet!“

Vojislav Vojo Kilibarda jeste bio svet za sebe, neponovljiv, dragocen, čovek koji je svemu što je radio postavljao visoke granice, a njegova granica bila je nebo!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)