RODITELJIMA BEBA DO 2.500 EVRA: Poslanici CG jednoglasno podržali uvećanje naknade za rođenje dece

I. D. S.

16. 05. 2024. u 07:17

UPRKOS brojnim kritikama poslanika, izmene zakona kojim se uvećavaju naknade za novorođenčad jednoglasno je usvojen. Tako će ubuduće parovi umesto dosadašnjih 900, za rođenje deteta od države dobijati jednokratnu pomoć i do 2.500 evra.

РОДИТЕЉИМА БЕБА ДО 2.500 ЕВРА: Посланици ЦГ једногласно подржали увећање накнаде за рођење деце

Foto: Profimedia

Roditelji će za rođenje prvog deteta dobijati od države 1.000 evra, 1.500 za drugo, 2.000 evra za treće i 2.500 za četvrto i svako sledeće dete.

Iako je prvobitnim predlogom zakona bilo predviđeno da on stupi na snagu odmah po usvajanju, konačna verzija pretrpela je izmene. Naime, kompromisno rešenje je da se parovima koji se u toku ove kalendarske godine ostvare kao roditelji isplati iznos od 1.000 evra, a razlika do punog iznosa odobrene naknade u prvom kvartalu 2025. godine.

Argument protiv - produbljivanje jaza?

TOKOM rasprave o predlogu izmena zakona glavni argumenti protiv uvećanja naknada bile su ocene da se time produbljuje jaz između bogatih i socijalno ugroženih. Da se onima koji imaju više nego dovoljno daje pomoć iako im nije potrebna. Takođe, bilo je reči i o diskriminaciji, kao i velikom trošku za meru koja neće uticati na rast nataliteta.

- Imajući u vidu postojeća finansijska ograničenja kao i izraženu društvenu potrebu za povećanjem naknade, predloženim amandmanom postiže se efekat da tekući budžet za 2024. godinu bude minimalno opterećen. Predložena mera u punom kapacitetu isplaćivaće se iz budžeta koji će biti planiran za sledeću godinu - kazao je poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković ispred predlagača izmena zakona.

Iz te partije naglasili su da "na ovaj način nastavljaju da vode jaku socijalnu politiku, u cilju jačanja porodice, da rade u interesu građana i da na dnevni red stavljaju isključivo teme koje ujedinjuju parlament i sve ljude u Crnoj Gori".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!