NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

POD NADZOROM I U TOALETU? MUP Crne Gore kamere ima koje građane mogu snimati u sopstvenom stanu

I. D. S.

20. 05. 2024. u 15:48

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova poseduje video-nadzor za kontrolu javnih površina, ali i softver koji omogućava prepoznavanje lica. Takve kamere postavljene su u Podgorici, Budvi i Baru, pokazalo je istraživanje BIRN-a. Dok u MUP-u ćute, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka tvrde da kamare jesu postavljene, ali da nisu povezane na sporan softver. Ipak, u BIRNU su zabrinuti zbog mogućeg kršenja ljudskih prava, navodeći da te kamere građane mogu snimati i u sopstvenom stanu.

ПОД НАДЗОРОМ И У ТОАЛЕТУ?  МУП Црне Горе камере има које грађане могу снимати у сопственом стану

Foto Shutterstock

Podaci koje je BIRN-u dostavila AZLP pokazali su da je crnogorski MUP nabavio softver za prepoznavanje lica Beter Tumorou koji proizvodi izraelska kompanija "Eni Vižn". Tokom nadzora 2021. i 2022. godine AZLP je utvrdila da su takve kamere bile uključene, ali da one nisu povezane na softver za prepoznavanje lica, koji je u tom momentu bio u fazi izrade.

Iz MUP nisu odgovorili na pitanja u vezi sa detaljima nabavke softvera i kamera za video-nadzor, kao ni da li je tokom testnog režima rađena biometrijska analiza, koliko je postavljeno kamera, na kojim lokacijama, da li snimaju sva lica na javnoj površini i na koji način se obrađuju podaci. Zakonom je predviđeno da pre svake automatske obrade biometrijskih podataka MUP mora tražiti saglasnost AZLP, jer to predstavlja poseban rizik za lična prava i slobode.

A upravo za ta prava zabrinuti su u BIRN-u. Kako navodi direktor te istraživačke mreže, Vuk Maraš, ovaj sistem može se lako zloupotrebiti i negativno se reflektovati na sve građane.

Tužilaštvo ispituje tender

IZ Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici saopštili su da je formiran predmet povodom tendera za nabavku sistema za video-nadzor iz 2019. godine, navodeći da je on u postupku izviđaja.

- Zbog zaštite interesa postupka, nismo u mogućnosti da saopštimo više detalja - rekao je rukovodioc ODT-a Duško Milanović.

- Nadam se da će Agencija za zaštitu ličnih podataka ukinuti dozvolu MUP-u i da će se sve krenuti ispočetka. Ovde je opseg kršenja ljudskih prava ogroman i to nije moguće za državu koja planira da uđe u EU i koja mora da poštuje standarde privatnosti. Na potezu je Agencija za zaštitu ličnih podataka - poručio je Maraš.

MUP je u julu 2019. godine, kada je njime rukovodio Mevludin Nuhodžić, od Agencije tražio saglasnost za uvođenje video- nadzora na teritoriji Podgorice, Bara, Budve i Cetinja u cilju povećanja stepena zaštite bezbednosti ljudi i imovine. Sistem je postavljen u tri grada, dok na Cetinju kamere nisu montirane. Agencija je dala saglasnost da se kamere postave na 35 lokacija u Podgorici, od čega je devet lokacija za kamere za prepoznavanje lica. Agencija je kontrolisala rad sistema u Podgorici 2021. godine, a godinu kasnije u Baru i Budvi, kada je video-nadzor radio u testnom režimu. Sistem i dalje nije zvanično pušten u rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu