VERA I CRKVA MORAJU BITI SLOBODNE: Epsikop Joanikije na slavi Eparhije budimljansko-nikšićke (FOTO)

M. Sekulović

04. 08. 2020. u 14:52

VLADIKA Joanikije je danas služio svetu liturgiju, a tom prilikom je obeležena slava Eparhije budimljansko-nikšićke, koja je proslavila 800 godina postojanja.

ВЕРА И ЦРКВА МОРАЈУ БИТИ СЛОБОДНЕ: Епсикоп Јоаникије на слави Епархије будимљанско-никшићке (ФОТО)

Foto: M. Sekulović

- Daće Bog da prođu iskušenja koja trpimo danas, da se sačuvaju svetinje, da se ne dira u njihov identitet, da se ne porobljavaju naše svetinje, jer su posvećene Bogu i moraju biti slobodne. I vera mora biti slobodna. I Crkva mora biti slobodna. Jedino kada je slobodna vera to je prava vera, a vera ima slobodu u Hristu i kad je u ropstvu - rekao je vladika, i naglasio da moramo da ostanemo verni svojim precima i svojim svetinjama.

- Srećan svima današnji praznik, proslavljamo ga u specifičnim okolnostima, u vreme velikog pritiska na Crkvu od strane vlasti Crne Gore. Taj virus je opasniji od ovog koji hara, ne samo Crnom Gorom, nego mnogo šire. Nadamo se da ćemo se  zboriti i ostati svoji na svome i da će se proslaviti ime Božje preko Njegovog naroda i u ovim vremenima, ali, da ne likujemo ako pobedimo one koji nas gone. To su naša braća, mi želimo s njima da se izmirimo i živimo u ljubavi, pravdi i istini a ne da trpimo teror jedni od drugih, ne dao Bog - apelovao je vladika Joanikije.

Dan Svete Marije Magdalene, slava Eparhije budimljansko-nikšićke je zbog epidemije korona virusa obeležena u posebnim uslovima, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Episkop Joanikije je ukazao je da je Sveti Sava utemeljio ovu Episkopiju sa svojim bratom od strica županom Prvoslavom, koji počiva u manastiru Đurđevi Stupovi, i tu postavio prvog budimljanskog episkopa Jakova. Ta Episkopija je do sredine 17. veka živela punim životom, dok je nisu Turci uništili.

- Mitropolita budimljanskog Pajsija, optuženog da podiže ustanak protiv Turaka, na vratima Đurđevih Stupova, živog su razapeli i odrali. On je uzišao na Hristovu golgotu i primio hristoliku smrt. On je sigurno Sveti, čekamo ne bismo li našli još podataka o njemu, pa da ga predložimo za kanonizaciju. Od tada za narednih 350 godina ova Episkopija je bila upražnjena i mnogo stradala, svetinje njene su porušene, cela desna obala Lima je bila porušena i manastiri Šudikova, Uroševica, Kaludra i svetinje po biorskom kraju, a crkva Svetih Petra i Pavla pretvorena u džamiju, jedino manastir Podvrh je ostao. Od tada, konatstovao je Vladika, nije prestalo stradanje ove Episkopije. Vreme turskog ropstva, onda austrijsko ropstvo koje bilo, po mnogo čemu, teže i opakije od turskog. Svega 23 nepune godine Kraljevine Jugoslavije je bilo vreme da se malo zacele rane, koje su se, opet, pozledile u toku rata kad je ustao brat na brata, kada su pojedine grupe ustale na Boga, na Crkvu i na Svetinje, a posle svo vreme komunističkog terora i gonjenja Crkve i šta je drugo bilo obnova Episkopije 2002. godine nego njeno vaskrsenje iz groba, iz mrtvih - besedio je episkop Joanikije, ističući da je obnova Episkopije značila mnogo za naš narod.

- Tada se naš narod sabrao oko svojih sveštenika, oko svetinja i zato je nastala velika obnova. Nadamo se da to nije bila samo obnova u građevinskom smislu. Preko 65 crkava novih je započeto, većina njih su završene i osveštane. Ne treba se hvaliti, ali treba da znamo šta se učinilo. Preko 30 starih svetinja je obnovljeno ili započeto da se obnavlja, većina njih iz temelja. Mnogo je važnije da se duhovno obnovimo i objedinimo oko Hrista, Duhom Božjim da se obnavljamo, Božjom istinom, ljubavlju i pravdom. To je započelo i, hvala Bogu, vidimo veliku odanost našeg naroda svojim svetinjama i veri, a to znači svojim precima i svojim potomcima - naglasio je episkop Joanikije, juče posle liturgije u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu