LUGER SAVE KOVAČEVIĆA U VOJNOM MUZEJU: Pištolj narodnog heroja napokon na zasluženom mestu

V. K.

09. 08. 2020. u 12:41

Pištolj revolucionara, učesnika NOB-a i narodnog heroja Save Kovačevića postaće deo Vojnog muzeja, saopšteno je iz Minitarstva odbrane Crne Gore, kao i drugi njegovi dragoceni predmeti.

ЛУГЕР САВЕ КОВАЧЕВИЋА У ВОЈНОМ МУЗЕЈУ: Пиштољ народног хероја напокон на заслуженом месту

Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

- Luger P 08 Parabelum 9 mm, koji se u 20. veku proizvodio u Nemačkoj i Švajcarskoj, čuva se u Spomen sobi Pete proleterske crnogorske brigade, čiji je Kovačević bio čuveni komandant, ističe se u saopštenju.

Svojevremeno je šmajser M-38 za koji se tvrdilo da je pripadao Savi Kovačeviću kao deo postavke Zavičajnog muzeja u Nikšiću bio uklonjen je iz vitrina i stavljen u muzejski depo, uz obrazloženje da nije utvrđena njegova autentičnost.

Međutim, nadležni su brzo reagovali i naložili vraćanje oružja u muzejske vitrine, ocenjujući taj "incident" kao namernim pokušajem krivotvorenja istorije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu