ALBANCI OBIŠLI ''BRONZANOG KOLJAČA'': Novi skandal u Crnoj Gori u režiji vladajuće koalicije i njenog ''albanskog krila''

M. Sekulović

21. 08. 2020. u 19:02

ČELNICI Albanske liste na kojoj su predstavnici svih partija Albanaca u Crnoj Gori, predvođeni potpredsednikom Skupštine Crne Gore Genci Nimanbeguom, obišli su i pozirali pred spomen kompleksom kojim dominira bista ratnom zločincu Jusufu Čeliću, ili Isufom Čeljom, u Vusanju kod Gusinja, poznatom po ''junačkom delu'', učešću u pokolju 28. jula 1944. godine u Velici gde je kao član jedne od albanskih vulnetarsih jedinica, zajedno sa muslimanima iz Bihora i pripadnicima SS divizija Princ Eugen i Skenderbeg, učestvovao u pogromu nad više od 600 žena i dece.

АЛБАНЦИ ОБИШЛИ БРОНЗАНОГ КОЉАЧА: Нови скандал у Црној Гори у режији владајуће коалиције и њеног албанског крила

Foto: Novosti

Svoj put zločinca Čelić je završio početkom 1945 godine kada je u Dolji kod Gusinja sa više svojih saradnika likvidiran od partizana u mestu Dolja kod Gusinja...

- Ovo je odgovor na moje pitanje Vladi Crne Gore šta će uraditi sa spomen-kompleksom podignutom ''u čast'' ovog zločinca - jetko je posetu Nimanbegua prokomentarisao poslanik DF Budimir Aleksić, koji, kao sav normalan svet nikako da shvati da se u Crnoj Gori podižu spomenici ratnim zločincima i fašistima, dok duše slobodara, ako su srpske nacionalnosti i dalje ne mogu naći večni spokoj...

Ratni zločinac u bronzi, ''šepuri'' se nadomak osnovne škole u Vusanju već punih osam godina, uprkos tome što su nadležni konstatovali da je spomenik podignut nezakonito i da mora biti uklonje, dok Ministarstvo kulture, čiji čelnik Aleksandar Bogdanović i lokalna samouprava odgovornost prebacuju jedni na druge.

Bogdanović je poznat po tome što koji ne krije animozitet prema bilo čemu što ''miriše'' na srpstvo ''slavu'' je stekao ''krštenjem'' dela Kralja Lira u Kralj Ilir...

ĆUTANjE

I pored više puta postavljenih pitanja predsednik opštine Plav Mirsad Barjaktarević (SD) nije odgovarao na pitanja da li i kada namerava da sprovede naredbu inspekcije o rušenju spomen-obeležja zlikovcu iz Vusanja. Barjaktarević jećutao i kada je pitan zbog čega Opština Plav nikako da odgovori meštanima Velike koji su zahtevali da se 28. jul, dan kada je to selo 1944. skoro nestalo, proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u njemu.

S druge strane, predsednik Subnor i antifašista Crne Gore Zvudija Hodžić, tvrdi da u toj organizaciji nemaju saznanja o Čeliću kao ratnoom zločincu, potkrepljujući to i izvodima iz svedočanstava učesnika Drugog svetskog rata pretočenih u knjigu.

- Šta će zvanična Crna Gora uraditi sa spomen-kompleksom koji je posvećen ovom ratnom zločincu, koji je podignut pre više od sedam godina. On stoji naspram škole u Vusanju, a ministar prosvete ćuti, baš kao i onaj pre njega! Ćute svi. Ovo nije skandal. Ovo je bruka i čudo neviđeno - kazao je poslanik DF dr Budimir Aleksić, podećajuči da je još 31. jula 2013. godine izvršen inspekcijski nadzor "spomen-česme" i da je konstatovano da dalji postupci nisu u nadležnosti države već Opštine, dok iz Opštine ćute i mirno posmatraju spomenik koljaču iz Velike, koji je u vreme takozvane velike Albanije promenio ime u Jusuf Čelja.

- Mi, kao antifašisti, ne želimo da o tome ćutimo, kaže Aleksić, koji je pitao Vladu Crne Gore, premijera Markovića i ministra kulture u više navrata, uz podsećanje da je država naredila da se po hitnom postupku pre tri godine ukloni spomenik Puniši Račiću, koji je bio postavljen u Slatini kod Andrijevice i to na privatnom imanju.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je potom da je ministarstvo preduzelo sve aktivnosti u okviru svojih nadležnosti u slučaju nezakonito podignutog spomenika ratnom zločincu Čeliću kod Gusinja.

Spomen kompleks Isuf Čeljaj/Foto: Novosti

 

- Ali ovaj resor i vlada nisu nadležni za njegovo uklanjanje, već je to posao organa lokalne uprave - kazao je ministar kulture i potvrdio da je još pre sedam godina konstatovano da je spomenik podignut nezakonito i da je tada od Opštine Plav, u čijem sastavu se u to vreme nalazilo Vusanje, zatraženo da se spomenik ukloni.

- Doneto je rešenje kojim se zabranjuje gradnja. Tada je zatraženo od Arifa Čeljaja, kao finansijera gradnje, da ukloni bistu i natpis na betonskom zidu. Ministarstvo je zatražilo od Uprave za inspekcijske poslove da preduzme odgovarajuće aktivnosti. Doneto je rešenje kojim je naređeno da se ukloni nelegalni objekat. Ministarstvo kulture i vlada nisu nadležni za uklanjanje bespravno podignutih objekata, odnosno spomen-obeležja, već organi lokalne uprave, kazao je Bogdanović prošle godine, ali je Aleksić, posle jasnog ''ćutanja odgovornih'' još više uveren da ministarstvo primenjuje dvojne aršine i navodi da je Ministarstvo kulture bilo nadležno kada je naredilo da se ukloni postament gde je trebalo da bude spomenik Pavlu Đurišiću u selu kod Berana, na privatnom imanju, kao i da je očigledno da lokalna samouprava neće da ukloni spomenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave