PRVI OD POČETKA EPIDEMIJE Pod Zelenikom usidren kruzer

V.V.

28. 10. 2020. u 15:06

NOVLjANE je jutros iznenadilo i podsetilo na neka stara vremena uplovljavanje u zaliv kruzera „Ziderdam", kompanije Holand Amerika Lajn, sa 103 člana posade.

ПРВИ ОД ПОЧЕТКА ЕПИДЕМИЈЕ Под Зелеником усидрен крузер

Foto: V.V.

Brod se usidrio ispred Luke Zelenika,  a ostaće zabeleženo da je prvi uplovio u Boku od početka pandemije korona virusa.

Jovica Moric , agent kompanije „Boka Adriatik", informisao je da je brod stigao iz luke Brindizi u Italiji.

– Brod  je dug 285 metara, ostaće  kod nas dva ili tri dana, na vezu ispred Luke Zelenika, dok se ne obavi smena posade. Nakon toga nastavlja putovanje ka Malti. Nije znači reč o komericijalnom putovanju. Na brodu su sa posadom samo četiri putnika. Biće iskrcano šest, sedam članova posade i ukrcano njih  pedesetak- rekao nam je  Moric.

Prema njegovim rečima  planovi za uplovljenje  putničkih brodova zavise od nadležnog ministarstva, lučke uprave, opštine...

– Nismo  naišli na razumevanje,  a imali smo  nekoliko  pokušaja pre dve, tri godine da organizujemo dolazak  velikih brodova u Zeleniku, da radimo i sarađujemo, ali nismo uradili ništa-podsetio je Moric.

Pre dve godine u Luku u Zelenici  „svratio"  je i kruzer  „Craun Princes" kompanije "Princes Kruisis" iz Sjedinjenih Američkih Država. Tada je  delegacija Herceg Novog sa potpredsednicom Opštine Danijelom Đurović posetila posadu,  poželela  kapetanu  i gostima dobrodošlicu. I tada je pričano o mogućnosti sidrenja kruzera u Zelenici. Obe strane bile su zadovoljne, a grad je na najbolji načiun osetio šta znači prilivfg od tri hiljade turista u jednom danu.

Kapetan broda Dažstin Luis tada je ocenio da  je Luka Zelenika odlična prilika, kako za kruzere tako i za lokalnu zajednicu.

-Bokokotorski zaliv, uz neopisivu lepotu, nosi i rizik za velike brodove kada duvaju jaki ili nepredvidivi vetrovi. Upravo zbog toga  Zelenika je sigurnija luka  od Kotora-objasnio je.

Uprkos svim pohvalama ideja Opštine Herceg Novi da do 2020. grad bude na mapi luka za kruzere, i da  Luka Zelenika bude alternativna za kruzere u Boki Kotorskoj, nije realizovana. To nije odobrilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, iako bi time  Crna Gora dobila novo kruzing odredište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)