PRETRES PISMA, JEZIKA I VERE: Sednica o izboru Vlade počinje danas, a parlamentarna većina iščekuje rad na zakonima

V. KADIĆ

02. 12. 2020. u 07:09

ŠEF crnogorskog parlamenta Aleska Bečić zakazao je za danas sednicu Skupštine na kojoj će biti obavljen izbor nove Vlade, s tim što će sednica trajati do petka, kada se očekuje da mandatar saopšti program i sastav svog kabineta, nakon čega će se odrediti 81 poslanik posle saziva.

ПРЕТРЕС ПИСМА, ЈЕЗИКА И ВЕРЕ: Седница о избору Владе почиње данас, а парламентарна већина ишчекује рад на законима

Foto V. K.

Nova parlamentarna većina jedva čeka i da brojne zakone i inicijative pretoči u delo. Posebno izmene četiri člana spornog Zakona o slobodi veroispovesti, o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćirilice, o lustraciji i otvaranju tajnih dosijea, izbornom zakonu, naknadama majkama, ukidanju Rezolucije kojom su poništene odluke Podgoričke skupštine o ujedinjenju Crne Gore i Srbije 1918. godine...

Ove "vruće teme" moraće nakon usvajanja da dođu do predsednika države Mila Đukanovića, koji je dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana njegovog usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Nakon novog usvajanja, zakon se proglašava važećim u "Službenom listu".

ODLAGANjE

SEDNICA je odložena za danas, nakon što je odlazećem režimu zasmetao datum, 24. novembar koji se "podudarao" sa 102. godišnjicom Podgoričke skupštine. Predsednik Skupštine je odbacio optužbe DPS-a o navodno namernom određivanju datuma izbora nove Vlade u vreme godišnjice ovog događaja, podsetivši da su prethodni šef parlamenta i prethodna vlada izabrani u periodu od 24. do 28. novembra 2016. i da je datum izbora nove Vlade Crne Gore određen konsenzusom svih partija na kolegijumu predsedika parlamenta.

Aleksa Bečić, Foto privatna arhiva

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević saopštio je da će inicirati donošenje Zakona za vraćanje naknada majkama sa troje i više dece, zakona koji uvode krivično delo neisplaćivanja zarade radnicima, povećanje minimalne zarade, predloge revizija nekih privatizacija.

- Jedan od prvih zakona koji ću predložiti Skupštini biće zakon o otvaranju tajnih dosijea.

Bez otvaranja dosijea države se ne mogu zvati demokratskim - ubeđen je Medojević.

Poslanik Demokratskog fronta iz redova Nove srpske demokratije, Jovan Vučurović, kaže da će taj politički savez predložiti da Poslovnik skupštine bude menjan u delovima koji sputavaju slobodan rad poslanika.

- Potrebno je ukinuti sulude odredbe kojima se poslanici novčano kažnjavaju zbog izgovorene reči ili bojkota Skupštine - kaže Vučurović.

UKINUTI ILI IZMENITI

PARLAMENTARNA većina još nije načisto da li poništiti Zakon o slobodi veroispovesti ili samo izmeniti sporne odredbe. Poslanik GP URA, Miloš Konatar, kaže da građane, ali i Mitropoliju crnogorsko-primorsku treba što pre relaksirati problema koje je izazvao pomenuti zakon.

- Mi smatramo da je najefikasniji i najbrži način da se problem reši izmenama zakona, jer bi pisanje novog oduzelo previše vremena - kaže Konatar.

Međutim, tako ne misle u Demokratskom frontu. Najbolje rešenje vide u novom Zakonu o slobodi veroispovesti.

Profesor srpskog jezika Veselin Matović smatra da promena Zakona o slobodi veroispovesti Crnu Goru će spasiti od rušenja, ali je tek rešenje jezičkog raskola može sjediniti i učvrstiti.

- U tom pogledu bilo bi od izuzetnog značaja kada bi novouspostavljena vlast, ako već ne može promeniti Ustav, donela zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, kojim bi se rešilo pitanje ponižavajućeg statusa imena srpskog jezika i ćirilice u obrazovnom sistemu i državnoj administraciji u Crnoj Gori - kaže Matović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)