MOMO KOPRIVICA: Odlazak Medenice je dobra vest za državu, poniženje za Sudski savet

M. S.

30. 12. 2020. u 22:47

ODLAZAK predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice sa funkvije dobra je vest za pravnu državu, ali i još jedan dokaz degradacije Sudskog saveta jer je pokazala da je bila iznad Sudskog saveta, čiji je rad i ustavne funkcije blokirala.

МОМО КОПРИВИЦА: Одлазак Меденице је добра вест за државу, понижење за Судски савет

Foto: M.S.

Ovo je saopštio potpredsednik Demokratske Crne Gore i poslanik Momo Koprivica, koji tvrdi da je Sudski savet u obavezi bio još 17. oktobra 2018. godine da joj utvrdi prestanak sudijske funkcije.

- Norma iz Ustava (član 121 stav 2) je jasna i imperativna: sudiji, pored ostalog, prestaje funkcija kad ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju. To su dva uslova, onaj u pogledu godina života i onaj u pogledu godina staža osiguranja, i oni su jasno definisani članom 17 i članom 197đ Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Aktuelni saziv Sudskog saveta je saučesnik u blokadi primene Ustava. I ne samo što ne vrše nadležnost, a nevršenje nadležnosti koja je i pravo i dužnost, jeste težak pravni prekršaj, već i obezbeđuju set pogodnosti onima kojima je prethodno morao utvrditi prestanak sudijske funkcije, kao što je izbor na funkcije i enormne naknade za rad u radnim tijelima, čak i suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije. Nečinjenje Sudskog saveta povlači odgovornost, ne samo profesionalnu, već i pravnu. Ovim odlaskom gospođa Medenica je porazila i ponizila upravo one koji su je, mimo prava držali na toj funkciji, a to su članovi Sudskog saveta njoj naklonjeni. Inače, bilans njenih učinaka za sudski sistem je krajnje poražavajući, kaže Koprivica koji je naglasio da primena prava ne sme zavisiti od bilo čije pojedinačne volje jer to mora biti posao i dužnost državnih institucija i neophodno je da se institucionalnim mehanizmima deblokira primena Ustava i zakona.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)