MILOV POTPIS PROTOKOLARNOG KARAKTERA: Ministarstvo vanjskih poslova o odbijanju Đukanovića da potpiše opoziv sedam ambasadora Crne Gore

M. S.

05. 01. 2021. u 09:08

SA žaljenjem konstatujemo da predsednik Đukanović, odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora, opstruiše Vladu u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja vanjske politike zemlje, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore(MVP).

МИЛОВ ПОТПИС ПРОТОКОЛАРНОГ КАРАКТЕРА: Министарство вањских послова о одбијању Ђукановића да потпише опозив седам амбасадора Црне Горе

Foto: EPA

Naime, predsednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da se nisu stekli uslovi za donošenje ukaza o opozivu ambasadora koje je predložio ministar vanjskih poslaova Đorđe Radulović. Reč je o ambasadoru Crne Gore u Kini Darka Pajovića, ambasadoru u Srbiji Tarzana Miloševića, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića te ambasadorku u Nemačkoj Veru Kuliš.

- Zakonom o vanjskim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora, stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko - konzularnih predstavnika u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova, odnosno Vlade, a da je predsednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse! Ukazujemo predsedniku Đukanoviću da se u Ukazu o opozivu, koji on potpisuje, tamo gde i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sedištem u pomenutoj zemlji prijema, kažu iz MVP i podsećaju  na slučaj iz 2018. godine.

- Kada je već reč o praksi, podsećamo da predsednik Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je uvaženi diplomatski predstavnik službovao u veoma važnoj prijateljskoj državi, članici NATO-a i EU. U tom slučaju je obzir prema državi prijema, navođenje diplomatske prakse i traženje dodatnih obrazloženja - izostao, pišu iz MVP i ovode u pitanje Đukanovićevu želju za funkcionalnu kohabitaciju.

- Želeli bismo da verujemo da predsednik Đukanović, zbog dobrobiti građana naše države, želi funkcionalnu kohabitaciju, iako poslednji događaji u Skupštini Crne Gore, njegovo odbijanje da potpiše set zakona kojim se opstruiše normalno funkcionisanje ekonomsko-pravnog sistema zemlje, kao i odbijanje da potpiše opoziv sedam ambasadora ukazuju na sasvim suprotno - narušavanje socijalne kohezije zemlje i produbljivanje pođela, iako bi sa pozicije predsednika trebalo da šalje pomiriteljske poruke, saopšteno je iz MVP Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu