DOK se ovog Božića obeležavalo 105 godina od velike bitke, jedne od najsvetlijih u dugoj istoriji Crne Gore i Srbije, prisećali smo se krvavih badnjaka na Mojkovcu, kojima se slavi Roždestvo Hristovo, bez kojih, kako reče jedna žena učesnik te bitke, ne bi bilo ni Vaskrsa na Kajmakčalanu.

Komentari (5)

Aleksandar

10.01.2021. 17:17

@Zeksoni - Bole druze,pa danas je tesko muskarca da ide u vojsku,a kamo li da ratuje.Klliko vidim njihove devojke sestre i zene idu u vojasku.Kad zene vode rat-bice "krvi do kolena".

Bole

10.01.2021. 14:35

Nije istina da je ona bila jedina žena koja je učestvovala u bitci. Na hiljade žena su učestvovale, direktno i indirektno, spremale hranu, donosile istu i vodu, vadile ranjene sa bojnog polja i lečile ih. Da vidim koja mlada bi se danas usudila da pridje rovu i da donese hranu pod artiljerijskom vatrom. Sve su to bile heroine, a mnoge su tu i pale, stradale od granata i olova.

Metohija

10.01.2021. 18:27

Svaka cast crnogorskoj junackoj vojsci koja je tad bila gladna , bosa , slabo naoruzana ali je pritekla u pomoc da brani svoju bracu bez koje pomoci srpskoj vojsci nebi bilo odstupnice. Zato treba da se u udzbenicima istorije u Srbiji vise pise o ovome . Slava poginulim junacima