MUKE ZBOG PROMENA VREMENA: Zeleniš leči prolećni umor (JELOVNIK)
UMOR, vrtoglavice i glavobolje, kao i osećaj teških nogu simptomi su koji mnoge muče ovih dana a moguće da su direktna posledica prolećnog umora.
Jer, organizmu je potrebno čak 15 dana da se prilagodi na konkretne vremenske prilike, a što je vreme promenljivije telo više trpi.
Nedostatak energije usled promenljivog vremena osećaju i potpuno zdrave osobe, mada su najosetljiviji oni koji pate od poremećenih vrednosti krvnog pritiska. Dok hipertenzičari uspevaju u ovim vremenskim uslovima da drže pritisak na normali, one kojima je krvni pritisak prirodno nizak prolećno kolebanje vremenskih parametara može da dovede do kolapsa.
Da biste prevazišli prolećni umor ključne su četiri stvari - ishrana bogata zelenišem, vitaminom C, dovoljan unos vode, kao i kratak popodnevni odmor.
Naravno, ako prolećni umor traje duže od dve nedelje, i pored toga što se jede dovoljno povrća i voća i unosi tečnost, trebalo bi uraditi analizu krvne slike i urina. Ovi nalazi su najčešće dovoljni da se utvrdi zdravstveno stanje.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv prolećnog umora:
Ponedeljak
doručak: sendvič sa pečenicom, niskomasnom pavlakom i zelenom salatom, čaša limunade
užina: voće ili ceđeni voćni sok
ručak: riba, zelena salata i rotkvice
večera: parče gibanice i mladi luk
Utorak
doručak: bareno jaje, kriška hleba, salata od krastavca jogurta i mirođije, čaša ceđenog soka od pomorandže
užina: šaka badema
ručak: čorba sa junetinom i povćem, bareni krompir sa blitvom i mladim lukom
večera: rižoto sa pečurakama, zelena salata
Sreda
doručak: kajgana od dva jaja, kriška hleba i mladi luk
užina: kivi ili pomorandža
ručak: pileće belo meso u sosu od mladog luka i zelja, hleb
večera: mladi sir, hleb, salata od sezonskog povrća
Četvrtak
doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i bananom
užina: limunada i šaka bundevinih semenki
ručak: supa od goveđeg mesa, šargarepa, krompir (kuvano), salata, hleb
večera: sardina, mladi luk i hleb
Petak
doručak: dva barena jaja, sveža paprika i crni hleb
užina: voće
ručak: grašak sa mesom, hleb, zelena salata sa rotkvicama
večera: bareni krompir, riblji file, mladi luk
Preporučujemo
Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost
Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.
10. 05. 2024. u 16:45
VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom
MESTO gde pustinjski pejzaži oživljavaju avanturistički duh, a Sredozemno more poziva na potpuno opuštanje.
13. 05. 2024. u 11:46
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNjIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!
Spremite se za putovanje kroz tamni podzemni svet za koji do sada niste znali.
09. 05. 2024. u 11:33
Komentari (0)