I MALI MIOM MOŽE DA OMETA ZAČEĆE: Upozorenje lekara - Zbog izraslina u materici problemi sa trudnoćom

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

11. 08. 2023. u 09:50

NEMOGUĆNOST začeća, spontani pobačaj i krvarenje tokom trudnoće neke su od posledica mioma.

И МАЛИ МИОМ МОЖЕ ДА ОМЕТА ЗАЧЕЋЕ: Упозорење лекара - Због израслина у материци проблеми са трудноћом

Foto Shutterstock

Ove izrasline na materici, iako su bengine, moraju da se prate i leče, jer čak i miom od svega santimetar do dva može da uzrokuje ozbiljne probleme sa začećem. U intervjuu za "Novosti", dr Dejan Dimitrijević, ginekolog-akušer iz GAK "Narodni front", kaže da se postojanje mioma vrlo jednostavno otkriva ultrazvučnim pregledom:

- Sve posledice koje uzrokuju miomi mogu da se otkriju ukoliko žena ide na redovne ginekološke preglede. Pravovremeno otkrivanje sprečava nastanak komplikacija i omogućava trudnoću bez rizika od gubitka ili nepravilnog razvoja ploda.

* Šta kada se otkrije miom?

- Kada lekar vidi miom na ultrazvuku, on najpre utvrđuje njegovu tačnu lokaciju, zatim veličinu i vrlo je bitno da li je ova izraslina prokrvljena i u kojoj meri. Osim same dijagnostike, koju savremeni ultrazvučni aparati olakšavju u velikoj meri, lekar sagledava i koliko pacijentkinja ima godina, da li je rađala, da li planira da rađa, da li je blizu menopauze...Svi ti podaci nam znače da vidimo u kom smeru ćemo dalje da je pratimo, operišemo ili donesmo neku drugu odluku. Jer miom od pet santimetra kod žene koja treba da rađa i miom kod žene u menopauzi nemaju istu terapiju, odnosno tok praćenja.

* Na šta ukazuju položaj i veličina mioma?

- I miom od santimetar do dva može da pravi ozbiljne probleme ako se nalazi u šupljini materice, što lekar vidi ultrzvučnim pregledom. Taj miom u šupljini materice smate da žena zatrudni, odnosno da se plod formira, jer je kao kamen koji žulja. I dok ga ne izvadimo nema prostora da se stvori trudnoća. Međutim, činjenica je i da miom može da bude pet santimetara u obimu, i da uopšte ne smeta, jer se nalazi na površini materice. Ipak, klinička praksa pokazuje da miomi od sedam, devet ili 10 santimetara uglavnom prave probleme bez obzira na lokalizaciju, jer svojom veličinom potiskuju matericu, odnosno šupljinu materice, kao i ostale organe male karlice koja, kako joj ime kaže, nije velika. Znači, gura i bešiku i debelo crevo.

FOTO: Privatna arhiva

dr Dejan Dimitrijević

* Da li miom može da ugrožava poodmaklu trudnoću?

- Naravno. Miomi od sedam, osam santimetara toliko može da pritiska matericu da dođe do odlubljivanja placente u sedmom, osmom mesecu trudnoće i do jačeg krvarenja.

* Koliko miom može da naraste?

- Miomi sporo rastu. Izračunato je da je to devet odsto za šest meseci, tako da se organizam vrlo lako prilagođava njihovoj pojavi, pa često i ne daju nikakve simptome. Međutim, nisu svi miomi isti. Ima onih koji se prate mesecima, pa i godinama, a ima mioma koji rastu brže od prosečnog. Dakle, i ova patologija je kao i mnoge druge individualna. Miom može da bude od santimetar do dva, znači veoma zanemarljiv, pa čak i do 20 santimetara. Nekada žena toliko zanemari svoje zdravlje da mislimo da je trudna kada vidimo koliki joj je stomak, a u stvari reč je o ovom benignom tumoru.

SARKOM

* Koliko često se dešava da ovaj benigni tumor postane maligni?

- Miom retko prelazi u malignitet. Podaci pokazuju da se to dešava u 0,7 odsto slučajeva. Neki tvrde čak i 0,04 odsto. Ako pređe tada je reč o jednom od najmalignijih tumora koji se naziva sarkom. Ali, za 20 godina iskustva na klinici video sam samo jedan sumnjiv sarkom.

* Šta su zapravo miomi?

- Miomi su benigni tumori koji se formiraju iz epitelnih ćelija i fibroznog tkiva. Od ovih benignih tumora pati skoro polovina ženske populacije, ali mnoge ne znaju da ih imaju. Miomi su uglavnom prisutni u telu materice, za razliku od polipa koji se nalaze na sluzokoži, i za razliku od cista koje su karakteristične za jajnike. Miomi osim u šupljini materice, mogu da se nađu i u njenom zidu, kao i na površini. Delimo ih na submukozne koji se javljaju u šuljini materice, intramuralne u zidu, i subserozne na površini uterusa. Osim po lokalizaciji, odnosno mestu formiranja, oni mogu da budu i različite veličine.

* A zašto nastaju?

- Miomi su estrogen zavisni tumori. To znači da se javljaju u reproduktivnom periodu, dok se kad žena uđe u menopauzu ređe javljaju, a i kada se jave obično im se rast usporava jer nema estrogena. Ispitivanja su pokazala da na ćelijama mioma postoji hromozomska aberacija, što je dovelo do zaključka da ima genetske osnove za njihovu pojavu. Češće se javljaju kod gojaznih osoba, žena koje nisu rađale. Kod pušača se recimo ređe javljaju, ali nije poznato zašto.

Foto Shutterstock

* Da li miomi daju simptome?

- Da, najčešće u vidu produženog menstrualnog krvarenja, obilnog krvarenja, pritiska u stomaku. Krajnja posledica kod žena u dobu za rađanje je i pojava infertiliteta, odnosno nemogućnosti da se zatrudni.

* Kada je miom za operaciju, a kada se samo prati?

- Da li je miom za operaciju zavisi i od veličine i od lokalizacije, kao i od toga da li žena planira trudnoću, da li je u menopauzi, da li se uvećava... Slobodno može da se kaže da je svaki pristup u lečenju mioma individualan, jer i veliki i mali miom mogu da prave problem.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu