ZA MANJAK GVOŽĐA - JEDITE MUŠMULU: Popravlja krvnu sliku, snižava visoku temperaturu, a posebno se preporučuje ženama

I. K.

23. 12. 2023. u 13:00

ONI koji kubure sa manjokom gvožđa i hronično pate od ovog oblika anemije trebalo bi ovih dana da jedu i mušmule.

ЗА МАЊАК ГВОЖЂА - ЈЕДИТЕ МУШМУЛУ: Поправља крвну слику, снижава високу температуру, а посебно се препоручује женама

Foto Shutterstock

 One sadrže dosta gvožđa - mineral koji je sastavi deo hemoglobina koje krvi daje crvenu boju i snabdeva kiseonikom ćelije. Mušmula bi trebalo da bude izbor i za žene koje imaju obilna krvarenja tokom ciklusa.

S obzirom na to da su bogate gvožđem, mušmule pozitivno utiču i na zdravlje mišića, poboljšavajući njihovu elastičnost i tonus. Gvožđe se dovodi i u vezu sa dobrim funkcionisanjem mozga. Smatra se da ovaj mineral pomaže kod formiranja novih neuronskih puteva i sprečava kognitivna oboljenja kao što su Alchajmerova bolest i demencija. Manjak gvožđa može dovesti do sindroma nemirnih nogu, tvrdi se da određene količine gvožđa, mogu biti od pomoći kod kontrole ovog sindroma.

Mušmula ima mogućnost da reguliše višak želudačne kiseline, a ima pozitivno dejstvo i na kardiovaskularni sistem.

Ovo voće koristi se u tradicionalnoj medicini kao sredstvo za regulisanje povišene temperature. Zaustavlja unutrašnje krvarenje, dobro je za kožu, nerve i leči upale creva. Veruje se da može da bude od pomoći i kod dijeta, jer 100 grama sadrži oko 46 kalorija.

Lišće i semneke

U LEKOVITE svrhe od mušmule se koriste i list i semenke ploda. Čaj od lista dobar je za kontrolu dijabetesa, jer reguliše nivo šećera u krvi, kao i nivo holesterola. Smatra se da se uz napitak od semena mušmule može izbaciti kamen iz bešike i bubrega.

Plodovi mušmule se konzumiraju nedelju dana posle branja ili direktno posle branja, kada se na njima uhvati mraz.

Mušmula je bogata pektinom - voćnim želeom koji, kako se smatra, ubrzava proces varenja i sprečava nagli rast šećera u krvi, pa je stoga mušmula pogodna za osobe koje pate od dijabetesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!