TOPLIM ČAJEM UMIRITE BOLNO GRLO: Ove četiri biljke saveznici su u ublažavanju simptoma prehlade

I. K.

26. 01. 2024. u 21:00

JEDAN od najneprijatnijih simptoma prehlade je bol u grlu i otežano gutanje.

ТОПЛИМ ЧАЈЕМ УМИРИТЕ БОЛНО ГРЛО: Ове четири биљке савезници су у ублажавању симптома прехладе

Foto Shutterstock

Čak i kada se u terapiju uključi antibiotik ovaj simptom može da potraje. Zato od pomoći mogu da vam budu čajevi. Jer, toplo piće poput čaja može da ublaži simptome upale, očisti disajne puteve i smanji količinu sluzi koja se spušta iz nosa u grlo i iritira ga.

Ovo su neki od čajeva koji dokazano ublažavaju bolove usled upaljenog grla:

Foto: Free Images Pixabay

Čaj od korena sladića

Kineska Akademija medicinskih nauka u radu iz 2015. godine navela je da čaj od korena sladića ima antimikrobna i antivirusna svojstva te zahvaljujući njima pomaže u borbi protiv bakterija i virusa kod prehlade grla. Savet je da se ovaj čaj pije zaslađen medom.

Foto: Shutterstock

Čaj od belog sleza

Čaj od korena belog sleza sadrži velike količine sluzi koja će obaviti bolno grlo. Studija iz 2014. godine ukazuje i da ta biljka pomaže kod bolova, najčešćeg simptoma upale grla. Reč je o čaju zelenkaste boje umerenog ukusa.

Foto: Free Images Pixabay

Čaj od kamilice

Ako želite klasični biljni čaj, svakako ne zaboravite na čaj od kamilice sa dodatkom meda. Reč je o umirujućem napitku koji zahvaljujući medu nudi slatkast ukus, a ujedno pomaže u ublažavanju bolova. Zbog svojih antioksidativnih svojstava kamilica je odličan lubrikant koji ovlažuje bolno grlo.

Foto: Free Images Pixabay

 

Čaj od mente

S obzirom na to da ima efekat da hladi, čaj od mente je odličan izbor. Bogat je mentolom koji daje osećaj hlađenja i ima antibakterijska svojstva. Posebno koristi kod streptokokne upale grla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024