ZBOG VIŠKA INSULINA IZOSTAJE OVULACIJA: Dr Jelica Bjekić Macut o sterilitetu, trudnoći, genetskim predispozicijama za bolest

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 02. 2024. u 07:15

KADA žena ne može da zatrudni, izabrani ginekolog trebalo bi, između ostalih, da je uputi na pregled i kod endokrinologa sa iskustvom iz reproduktive endokrinologije.

ЗБОГ ВИШКА ИНСУЛИНА ИЗОСТАЈЕ ОВУЛАЦИЈА: Др Јелица Бјекић Мацут о стерилитету, трудноћи, генетским предиспозицијама за болест

Foto: Shutterstock

Jer, prepreka trudnoći vrlo često je insulinska rezistencija - biološko stanje organizma koje se karakteriše neadekvatnim odgovorom ćelija na dejstvo insulina, što može da dovede do poremećaja regulacije šećera u krvi.

U intervjuu za "Novosti" docent dr Jelica Bjekić Macut, načelnica endokrinologije Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", kaže da je insulinska rezistencija stanje koje je dosta često kod mladih žena:

- Istina je da nema tačnih procena koliko je česta insulinska rezistencija u populaciji mladih žena, jer na pokušaj procene o učestalosti insulinske rezistencije utiče i to iz koje zemlje, i kojoj etničkoj grupi pacijentkinja pripada. Međutim, ako znamo da žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) u najvećem procentu imaju već prisutnu insulinsku rezistenciju, kao i da je PCOS zastupljen u rasponu od osam do čak 20 odsto, u zavisnosti od kriterijuma koje koristimo, možemo da zaključimo da veliki procenat ženske populacije u reproduktivnom periodu ima i pridruženu insulinsku rezis

tenciju.

* Zašto je ovaj poremećaj metabolizma uzrok steriliteta odnosno prepreka za trudnoću?

Privatna arhiva

Dr Jelica Bjekić Macut

- Insulinska rezistencija posledično dovodi do povećanja nivoa insulina u krvi koje označavamo kao hiperinsulinemija. Ove visoke koncentracije insulina utiču i na jajnike uzrokujući povećanu proizvodnju androgena, odnosno dominantno muških hormona. Visoki nivoi androgena remete pravilan razvoj jajnih ćelija, izostaje ovulacija i samim tim ne postoji mogućnost da žena zatrudni.

* Može li se insulinska rezistencija izlečiti i može li osoba koja od nje pati da se ostvari kao roditelj?

- Insulinska rezistencija se može dovesti pod kontrolu ukoliko se mlade žene jave endokrinologu sa iskustvom u oblasti reproduktivne endokrinologije, koji će pravilno proceniti stepen poremećaja metabolizma šećera u krvi, proceniti nivo insulina u krvi i doneti zaključak o postojanju insulinske rezistencije. Tek posle pravilne procene, pristupa se složenim postupcima lečenja i praćenja ovakvih osoba primenom specifičnih nefarmakoloških i farmakoloških mera.

* Kako se insulinska rezistencija leči i zašto je važno da se leči?

- Neophodno je da endokrinolog prvo utvrdi da li postoji poremećaj šećera u krvi i iza toga proceni da li postoji posledična insulinska rezistencija. Tek pošto je ovo utvrdio, endokrinolog treba da usmeri pacijenta na odgovarajući terapijski režim uključujući i dijetetske mere koje sprovodi nutricionista, da ukaže na potrebu održavanja fizičke aktivnosti, i predloži neku od farmakoloških mera. Samo na ovakav sistematičan način moguće je sve navedene probleme staviti pod kontrolu, omogućiti pravilan razvoj jajnih ćelija u žena sa PCOS i omogućiti da zatrudne, kao i da se spreči da dođe do razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti tokom života.

* Može li insulinska rezistencija da dovede do potpunog steriliteta?

- Ne može se reći da insulinska rezistencija dovodi do trajnog steriliteta. Pravilno sagledavanje da li neko uopšte ima insulinsku rezistenciju omogućava da se primene mere i lekovi koji značajno mogu da poprave ovo stanje, i dovedu do povoljne situacije da žene koje su se prethodno vodile da imaju sterilitet postanu fertilne i ostvare tridnoću.

Glukoza, pa vađenje krvi

* Kako se utvrđuje postojanje insulinske rezistencije?

- Testovi pomoću kojih se može utvrditi insulinska rezistencija su OGTT test, odnosno Oralni test tolerancije na glukozu koji se izvodi sa 75 grama glukoze u trajanju od 120 min uz određivanje glikemije i insulina na pola sata, i HbA1c test. Rezultati ovih testova mogu varirati i često ih nije lako tumačiti i zbog toga se treba obrati endokrinologu.

* Zašto uopšte nastaje insulinska rezistencija?

- Pravi razlog nastanka insulinske rezistencije nije poznat ali se sa sigurnošću zna da dosta različitih faktora može da doprinese njenom razvoju. Jedan od bitnih je - nasledni. Vrlo često u razgovoru sa pacijentkinjom koja ima insulinsku rezistenciju dobijamo podatak da u porodici ima više srodnika koji imaju šećernu bolest tipa dva, metabolički sindrom ili hipertenziju. Među faktorima koji mogu da uslove razvoj insulinske rezistencije su i gojaznost, sindrom policisticnih jajnika, fizička neaktivnost, sedelački način života, Kušingov sindrom, unos visokih doza steroidnih hormona u dužem vremenskom periodu, hronični stres i drugi.

* Koji simtpomi ukazuju na postojanje ovog zdravstvenog problema?

- To su hronični umor, nedostatak energije, nadutost, stalna pospanost naročito posle obilnih obroka bogatih ugljenim hidratima, zaboravnost, depresija, nagli pad šećera, kao i kratkotrajno poboljšanje opšteg stanja posle uzimanja koncentrovanih ugljenih hidrata. Zatim, tu je vrlo često prisutna i gojaznost, otežano gubljenje telesne težine i otežano postizanje idealne telesne težine, pojava i akumulacija masnog tkiva oko stomaka. Insulinsku rezistenciju mogu imati i mršave osobe. Vrlo bitan simtom i znak postojanja insulinske rezistencije su i neredovni menstrualni ciklusi, pojava akni i pojačene maljavosti kod žena, tamna prebojenost kože na vratu, prepona i pazuhu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!