KOPRIVA AKO IMATE ARTRITIS Lek iz prirode: Zdravi i koren, listovi i seme, a ako imate alergije - obavezno je koristite

I. K.

07. 03. 2024. u 11:30

U PRIRODI već može da se nađe mlada kopriva, pa bi bilo idealno da ovaj samonikli lek koristite u ishrani kao varivo za pitu ili kajganu, ili svežu kao salatu.

КОПРИВА АКО ИМАТЕ АРТРИТИС Лек из природе: Здрави и корен, листови и семе, а ако имате алергије - обавезно је користите

Foto: Shutterstock

Kopriva na efikasan način pobeđuje malokrvnost usled nedostatka gvožđa i presudna je za jačanje imuniteta. Osim mladih listova, koji već mogu da se beru, lekovita svojstva ima i koren i seme koprive. Zdravi i mladi listovi u narodnu se zovu i "žara" a mogu da budu efikasan prirodni lek protiv kašlja, žutice, grudobolje, visoke temperature.

Lekovita svojstva koprive, koja je korovska biljka, potvrdila su i savremena istraživanja, koja su pokazala da je ona delotvorna i u snižavnju visokog šećera i krvnog pritiska. Zato se danas mogu nabaviti brojni suplementi od koprive, u vidu kapi, tinkture, tableta, sirupa...

Foto: Free Images Pixabay

Studije rađene na životinjama pokazale su da kopriva preventivno deluje na nastanak upalnih procesa.

Pojedine studije na humanoj populaciji potvrdile su da kopriva može da ublaži simptome artritisa. Utrljavanje kreme od koprive, na delove tela zahvaćene artritisom, značajno je smanjilo bol kod pacijenta. I pored obećavajućih rezultata, ova istraživanja nisu dovoljna i stručnjaci ne mogu sa velikom sigurnošću da preporuče koprivu kao sredstvo koje će ublažiti ili sprečiti pojavu simptoma upale, ali svakako da vredi pokušati.

Seme sa medom

SEME koprive može lako da zameni mak ili mleveno laneno seme u receptima za krekere, ovsene kolače, hleb i da na taj način obezbedi organizmu esencijalne masne kiseline. Takođe, dobro je kao zamena iseckanim orasima u salatama. Dovoljno je da seme koprive uzimate do dve kašičice na dan, umešano u jogurt. Domaći pčelari rado umešaju koprivino seme u med i reklamiraju ga kao sredstvo protiv anemije.

Ono što koprivu posebno čini aktuelnom u ovo doba godine je to što može da blokira histaminske receptore i onemogući simptome alergije. Studije na humanoj populaciji, potvrđuju malo jače svojstvo koprive od placeba u tretmanu simptoma alergijskog rinitisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu