SRETENJSKA POVELJA BORISU STOJKOVSKOM: Srbi u Budimpešti svečanom akademijom obeležili veliki praznik

J. SIMIĆ

13. 02. 2023. u 16:40

U ORGANIZACIJI Srpske samouprave, Srpskog instituta i Srpskog kulturnog kluba, Srbi u Budimpešti obeležili su praznik Sretenje a najsvečaniji trenutak predstavljalo je uručenje Sretenske povelje prof.dr Borisu Stojkovskom,istoričaru i vanrednom profesoru filozofskog fakulteta univerziteta u Novom Sadu.

СРЕТЕЊСКА ПОВЕЉА БОРИСУ СТОЈКОВСКОМ: Срби у Будимпешти свечаном академијом обележили велики празник

Ivan Jakšić (Srpske nedeljne novine)

Stojkovski je nagrađen za dugogodišnji doprinos jačanju veza Srba u Mađarskoj sa matičnom državom Srbijom. U izdanju Srpskog instituta u Budimpešti objavljena je njegova knjiga „Car Jova Nenad - Život, delo i nasleđe Crnog Čoveka.“

Autor je na osnovu istorijskih izvora od kojih su neki danas gotovo nepoznati, zaokružio priču o jednoj najzagonetnijih i najharizmatičnijoj ličnosti čitave srpske istorije, ali i istorije područja današnje Vojvodine, Mađarske, Rumunije i dobrog dela Evrope koji je za Cara Jovana Nenada znao.

- Bez spona Srba iz matice sa Srbima u Mađarskoj, koji su naslednici Srba u Austriji i Austrougarskoj, ne bi bilo ni Sretenja 1804. a ni 1835.godine.To je ta organska neraskidiva veza i meni je drago da je primećeno da sam je barem malo reprezentovao.Sretenje okuplja sve nas i zbog toga je za mene ogromna čast što sam dobitnik ovog priznanja - rekao je Stojkovski za „Novosti“.

Sretenjska akademija upriličena je na sceni Srpskog pozorišta u Mađarskoj intoniranjem srpske himne "Bože pravde", u izvođenju ženskog hora Srpske Gimnazije "Nikola Tesla" pod upravom profesorke Olivere Mladenović Minišić.Uz sveštenstvo Eparhije budimske, svečanosti su prisustvovali i Ljubomir Aleksov, srpski predstavnik u mađarskom parlamentu, Aleksandar Lončarević, savetnik u Ambasadi Srbije u Budimpešti,Pera Lastić,direktor Srpskog instituta, Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj i drugi naši ugledni sunarodnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!