SNEG OBORIO APRILSKI REKORD: Minula zima bila treća najtoplija u Srbiji od 1951. - juče pahulje zasule centralni deo zemlje (FOTO/VIDEO)

E. V. N.

05. 04. 2023. u 08:00

ČETVRTI dan aprila 2023. godine postavio je nove meteorološke standarde i ostaće upamćen kao datum kada je u Beogradu zabeležana najveća visina snežnog pokrivača u ovom prolećnom mesecu otkada se vrše merenja, a to je 150 godina unazad! Na mernom mestu RHMZ u Košutnjaku juče u 18.00 izmereno je 19 centimetara snega.

СНЕГ ОБОРИО АПРИЛСКИ РЕКОРД: Минула зима била трећа најтоплија у Србији од 1951. - јуче пахуље засуле централни део земље (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D.Milovanović

Prethodni rekord postavljen je pre samo dve godine, kada je 7. aprila 2021. bilo deset centimetara. Rekordi će verovatno pasti i širom Srbije, u nižim predelima, gde se očekuju dodatne padavine danas i sutra.

Izvor: D.Milovanović

Situacija na ulicama Beograda

Inače, minula zima je bila jedna od najtoplijih - druga najtoplija u Beogradu od 1888, odnosno treća najtoplija u Srbiji od 1951. godine. Prema meteorolozima, sneg u aprilu formira se otprilike jednom u deset godina. Na planinama je drugačija situacija i tu rekord iz 1997. neće biti oboren - u aprilu je tada na Kopaoniku bilo 160 centimetara belog pokrivača.

ŠESTORO POVREĐENIH KOD RAČE

AUTOBUS prevoznika "Janjušević", koji je prevozio putnike na relaciji Kragujevac-Rača, sleteo je sa puta juče ujutro oko 5.30, na putu Cerovac-Rača, kod mesta Sobovica. Tri ekipe Hitne pomoći su izašle na teren, kako bi zbrinule putnike. Prema rečima direktorke kragujevačke Hitne pomoći, dr Gordane Đokić, šestoro putnika je odmah prevezeno u Urgentni centar UKC Kragujevac na detaljnije preglede.

foto: Printscreen/Instagram 192_rs

Pošto se od 1. aprila skidaju zimski pneumatici, mnogi vozači su ostali zatečeni. Iz nadležnih službi savetuju onima koji to nisu uradili da još ne skidaju zimske gume. Pripadnici Sektora za vanredne situacije u stalnoj su komunikaciji sa svim činiocima u sistemu zaštite i spasavanja na teritoriji Srbije i spremni su za delovanje.

PRIJEPOLjE

U noći između ponedeljka i utorka prava snežna vejavica zahvatila je Prijepolje, Novu Varoš i Priboj, a u planinskim selima ovog kraja palo je skoro pola metra snega, dok je u gradskom području njegova visina u Novoj Varoši oko 20 centimetara, a u gradovima pored Lima manje od 10.

- Situacija je teža po brdima gde je snega do 40 centimetara, dok ga u gradu ima od 15 do 20 centimetara. Sve je pod kontrolom jer pada suv sneg i ne pravi probleme - rekao je Radosav Vasiljević, predsednik Opštine Nova Varoš.

Slična je situacija i u Prijepolju i Priboju, gde su svi putni pravci prohodni.

KRALjEVO

Sneg koji je duže od 12 sati različitim intenzitetom neprekidno padao u kraljevačkom kraju najviše glavobolje zadao je putarskim i komunalnim službama. Svi magistralni i regionalni putevi na teritoriji Kraljeva su prohodni. Najviše problema bilo je na Rudnjanskoj visoravni, gde je napadalo oko 20 centimetara snega. Dve ekipe radnika kraljevačkih "Puteva" angažovane su na čišćenju lokalnog puta Rudno-Bzovik, ali im je posao dodatno otežavao snažan vetar koji pravi visoke nanose.

- Ekipe će u rudnjanskom kraju nastaviti dežurstvo dok to bude potrebno, kao i u Glediću, Tolišnici i Lascu - kaže Mirko Vuković, direktor JKP "Putevi".

NOVI SAD

Manje intervencije bilo je jedino na sremskoj strani grada, gde je posipana so na fruškogorskom putnom pravcu Rakovac-Zmajevac. Autobusi gradskog i prigradskog prevoza saobraćali su redovno, osim onih koji uobičajeno idu preko Iriškog venca gde je, prema saopštenju "Puteva Srbije", iz pravca Rume ka Novom Sadu i iz Novog Sada ka Rumi, juče bila na snazi zabrana za teretna motorna vozila.

RASTU VODOSTAJI, MOGUĆA IZLIVANjA

Na Mlavi, Peku, Neri i Brzavi vodostaji su u većem porastu i kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava. Na Crnom i Belom Timoku, Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini, Jasenici, Kubršnici i Tamišu kod Jaše Tomića, vodostaji će biti u većem porastu i kretaće se oko granica redovne odbrane od poplava. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

POŽAREVAC

Sneg je počeo da pada od utorka rano ujutru, ali nije se stvorio veći snežni pokrivač, zbog prethodno raskvašenog zemljišta. Iako je sneg padao neprestano satima, nije došlo do većih problema u saobraćaju, niti do zastoja na putevima. Problema nije bilo ni sa daljinskim grejanjem, ni vodosnabdevanjem.

KRUŠEVAC

Snežne padavine napravile su glavobolju u više sela podno Jastrepca. Procenjuje se da je oko 350 domaćinstava ostalo bez napajanja električnom energijom. Ekipe EPS-a su više sati bile na terenu kako bi sanirale oštećenja na niskonaponskoj mreži. Pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su zbog izlivanja reka i bujičnih reka i potoka. Voda je ušla u podrume više kuća u selima u priobalju manjih i većih reka.

GORNjI MILANOVAC

Koliko je blagovremena vremenska prognoza, da će sneg pasti i u aprilu, iznenadila sve nadležne službe u Gornjem Milanovcu? Na (ne)očekivanoj visini snega od 15 centimetara, a još više po "gornjim" selima, do kojih se zaista teže dolazi, a meštani moraju do lekara, na poslove u farbikama, ustanovama... Njihova je muka teška, a grad im je zbog svih obaveza i potreba daleko.

- Sve prioritetne ulice u gradu su prohodne - izjavio je Božidar Vučetić, direktor JP za izgradnju, nadležnog i za čišćenje snega.

- Zbog jedne starije sugrađanke, imali smo intervenciju u selu Mutanj, pod Rudnikom. Naša mehanizacija angažovana je u selima Gružanskog i Pranjanskog kraja, biće zatim i u Kačerskom kraju, prema Ljigu.

ŠABAC

Sneg koji je pao, u najmanju ruku, zabrinuo je voćare u Jadru, Podrinju, Azbukovici, Mačvi, Rađevini i Pocerini, jer najteže pogađa, kako kaže stručnjak za voćarstvo Željko Maksić iz Gornje Borine, kajsiju, breskvu, domaću džanariku i šljivu. Po njegovim rečima, sada bi, eventualno mraz posle snega, počinio "masakr u voćnjacima". Pomenuto voće je, koliko do juče, bilo u odličnom stanju i nagoveštavalo je berićet. Što se tiče jabuke, krušaka, malina i kupina, po Maksićevim rečima, "ne bi trebalo da bude većih problema".

VALjEVO

Visina snežnog pokrivača, koji je počeo da pada u utorak nešto posle ponoći, u valjevskom kraju juče je dostizao visinu i do 10 centimetara. Sve saobraćajnice na području Valjeva i Kolubarskog okruga juče su bile prohodne. Posuta je so na ulicama Valjeva, putari čiste sneg na prilazu Divčibarama. Sneg nije prouzrokovao probleme sa snabdevanjem električnom energijom na području Valjeva i Kolubarskog okruga. 

ŠLjIVE I KAJSIJE UBIO MRAZ, SNEG POLOMIO MLADARE MALINE

U pojedinim područjima Ivanjice, posebno u visinskim predelima, snežni pokrivač dostigao je visinu i do metra, što je prouzrokovalo blokade brojnih lokalnih puteva. Pod težinom snega oborena su mnoga stabla koja su preprečila put žiteljima golijskih sela.

- Putni pravac Odvraćenica - Preko Brdo trenutno je neprohodan zbog snega koga ima na pojedinim mestima i do pola metra. Otežavajuća je okolnosti što duva jak vetar i ometa probijanje puta - kazao je Vitomir Arosović iz ivanjičkih "Puteva". Na auto-putu "Miloš Veliki", u pravcu iz Čačka ka Beogradu, u blizini izlaza ka Ljigu, zbog snega je došlo do prevrtanja šlepera, pa je ova saobraćajnica bila blokirana nekoliko sati. Rane sorte voćaka, koje su već uveliko u cvatu, pretrpeće ogromna oštećenja, posebno ako se ima u vidu, kako objašnjavaju stručnjaci, najavljeni minusi narednih jutara.

V. Mitrić

- Postoje neki načini zaštite voćnih vrsta i to su pre svega primitivni - od zadimljavanja do paljenja slame kako bi se podigla temperatura u voćnjacima, ali svi oni u praksi daju veoma malo rezultata, a zahtevaju puno ljudskog rada. Postoje savremene metode kao što su orošavanje, tako da se ta rosa odnosno vlaga kojom se zasadi prskaju pretvara polako u led i oslobađa se određena količina toplote i na taj način se štite cvetovi, međutim u našim zasadima ti sistemi skoro i da ne postoje - rekao je direktor Instituta za voćarstvo Čačak Drako Jevremović. U ivanjičkim selima najviše su stradali malinjaci i kupinjaci, jer su pod težinom snega mnogi mladari polomljeni. Takođe je stradala šljiva, kajsija, trešnja...

- Nema spasa, do sledeće godine nema više cveta. Za ovu godinu sa šljivama se čini da je kraj, nažalost. Osim šljiva, kajsiju je već desetkovao mraz, trešnja je pod znakom pitanja. Ako nešto opstane od voća, to jedino može biti jabuka koja još uvek nije procvetala - jadao se Čačanin Veselin Vujović, poznati voćar ovog kraja, koji u svom voćnjaku ima više od 20.000 sadnica šljive. (V. ILIĆ)

BONUS VIDEO:

KOLAPS U SAOBRAĆAJU: Sneg zaustavio vozila na ulicama Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!