RATNI DNEVNIK JUNAKA VELIKOG RATA NA MOBILNOJ APLIKACIJI: Ispovesti iz 1918. i 1919.godine prate i originalne fotografije

S.BABOVIĆ

22. 04. 2023. u 08:00

IZLOŽBA "General Dušan Dodić-Junak Velikog rata" otvorena je ove nedelje na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, ali za sve one koji nisu u prilici da je pogledaju, svedočanstva iz života ovog generala iz 1918.i 1919.godine mogu pogledati putem mobilne aplikacije.

РАТНИ ДНЕВНИК ЈУНАКА ВЕЛИКОГ РАТА НА МОБИЛНОЈ АПЛИКАЦИЈИ: Исповести из 1918. и 1919.године прате и оригиналне фотографије

Foto:S.Babović

Tako je ratni dnevnik generala Dušana Dodića (1884-1955), poreklom iz Trstenika dostupan svim korisnicima androida i IOS uređaja, zahvaljujući projektu Muzejske zbirke Narodnog univerziteta u Trsteniku i studenata Elektronskog fakultta u Nišu.

Veliko interesovanje izazvalo je prvo publikovanje dnevnika junaka sa Solunskog fronta pre skoro pet godina,a u zajedničkom poduhvatu Zavičajnog muzeja Jagodine i Narodnog univerziteta u Trsteniku priređena je i izložba fotografija i dokumenata, koji neposredno svedoče o Velikom ratu i životu generala.

U okviru aplikacije su pored autentičnog dnevnika i fotografije i zapisi iz života slavnog generala Dodića, porodična sećanja, biografija, vojna karijera,dokumenta.U dnevniku,čije originalno izdanje čuva jagodinski muzej od 1982.godine su vojničkim rečnikom opisani napadi na Kavadarce, Štip, Kočane, Carevo selo, Vranje, Niš, Aleksinac, Varvarin, Jagodinu, Bagrdan, Lapovo,Veliku Planu, Smederevo, Belu Crkvu, Vršac i Temišvar. To su sve bili gradovi koje je oslobodio general Dodić sa vojskom!

Dodić je ratni dnevnik vodio 24. novembra 1918. do 23.juna 1919. godine. Ovaj istorijski izvor prvog reda, omogućava korisnicima mobilnog telefona da rekonstruišu i kretanje srpske vojske tokom proboja Solunskog fronta, kao i da se informišu o manje poznatim momentima teškog života vojnika, poput problema sa dostavom hrane i vode.

Brigadni general iz Milutovca bio je odlikovan čak 20 puta:dva puta dobijao je Orden Belog orla sa mačevima četvrtog reda i Orden Svetog Save, kao i Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda. Otac generala, Miloš Dodić, bio je trgovac i narodni poslanik, a sa Todorom Dodić imao je i sina Aleksandra (1885-1965) istaknutog političara između dva svetska rata i sina Boška (1887-1916), rezervnog konjičkog oficira, koji je preminuo u Bizerti od posledica povlačenja preko Albanije. Svi su Dodići učestvovali u oslobodilačkim ratovima i u bitkama se junački držali.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?