KRALJEVSKO LEČILIŠTE U SRCU PRIRODE: Millenium Resorts prepoznao potencijal Vranjske Banje u kojoj gradi hotel američkog brenda Marriott

Promo

01. 05. 2023. u 10:00

VRANjSKA Banja je jedna od najstarijih banja u Srbiji, poznata po svojim mineralnim izvorima i lekovitim svojstvima vode.

КРАЉЕВСКО ЛЕЧИЛИШТЕ У СРЦУ ПРИРОДЕ: Millenium Resorts препознао потенцијал Врањске Бање у којој гради хотел америчког бренда Marriott

Foto: Promo

U toku svoje istorije, banju su posećivale mnoge poznate ličnosti od kojih su najznačajnije:

Vuk Stefanović Karadžić - srpski filolog i reformator srpskog jezika koji je boravio u Vranjskoj Banji tokom svojih putovanja po Srbiji.

Knjaz Miloš Obrenović - prvi srpski moderni vladar, koji se u Vranjskoj Banji oporavljao od zdravstvenih problema.

Foto: Promo

Kraljica Draga Mašin - kraljica Srbije i supruga kralja Aleksandra Obrenovića. Njena poseta Vranjskoj Banji imala je pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju, povećala broj posetilaca i turista.

Kralj Petar Prvi Karađorđević - on je boravio u Vranjskoj Banji u više navrata, a jedan od razloga bio je i taj što su lekovite mineralne vode izuzetno blagotvorne za reumu i druge bolesti koje su mučile srpskog monarha.

Ivo Andrić - srpski nobelovac i pisac, često je boravio u Vranjskoj Banji tokom svojih putovanja po Srbiji i uživao u njenim prirodnim lepotama i izvorima mineralne vode.

Da je banja imala veliki istorijski i kulturni značaj, govore brojne posete srpskih velikana, a različiti narodi i kulture tu su se susretali i uticali jedni na druge. Rimljani su koristili termalne izvore oko reke Banjštice, a u kasnijim vremenima banja je bila pod osmanskom vlašću, i tokom tog perioda, banja je postala važno mesto za lečenje različitih bolesti i značajan kulturni centar.

Foto: Promo

Besna kobila

Nedaleko od Vranjske Banje nalazi se i planina Besna kobila koja predstavlja popularno izletište za turiste. Ova planina dobila je ime po divljim konjima koji su nekada slobodno živeli na njoj, a poznata je po svojoj lepoti i pogodna za planinarenje, ali i za skijanje u zimskim mesecima.

U podnožju planine nalaze se i termalni izvori po kojima je poznata Vranjska Banja, a koji imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje ljudi, a posebno se preporučuju za lečenje reumatskih oboljenja.

Za Vranjsku Banju, planina Besna kobila ima veliki značaj, kako turistički, tako i ekološki. Naime, ova planina je od izuzetnog značaja za očuvanje biodiverziteta u regionu, a istovremeno predstavlja idealnu destinaciju za planinarenje, pešačenje i slične aktivnosti u prirodi.

Foto: Promo

Postoji nekoliko staza koje vode do vrha planine, a najpopularnije su staze koje polaze iz Vranjske Banje. Planina Besna kobila nudi i predivne vidikovce sa kojih se pruža pogled na okolinu, a na njenim padinama nalaze se i brojni izvori pitke vode. S obzirom na svoju lepotu i značaj za očuvanje prirode, ova planina predstavlja jedno od najlepših mesta u Srbiji koje svakako vredi posetiti.

Banjski turizam

U istoriji Vranjske Banje postoji mnogo zanimljivih događaja.

Danas, Vranjska Banja predstavlja popularnu destinaciju za turiste koji traže lekovitu vodu i prijatnu atmosferu. Smeštena je u dolini reke Banjštice, a ima dugu istoriju lečenja i oporavka.

Značaj Vranjske Banje se ogleda u njenim lekovitim svojstvima, a pre svega u termalnim izvorima, koji sadrže minerale kao što su sumpor, jod, brom i drugi, koji imaju blagotvorno dejstvo na kožu, disajne organe, kosti i zglobove.

Mineralna voda u banji ima lekovita svojstva i koristi se za terapije gastrointestinalnih oboljenja, kao i za poboljšanje opšteg zdravlja. Uz lekovite mineralne vode, mogu se naći i tretmani masaže, fizikalna terapija, te je banja idealna i za oporavak nakon operacije.

Foto: Promo

Takođe, banja nudi lečenje različitih bolesti, poput reumatizma, nervnih oboljenja, bolesti srca i krvnih sudova, kao i bolesti digestivnog sistema, a termalni izvori sa temperaturom vode preko 94 stepeni Celzijusa izviru na nekoliko izvora u Vranjskoj Banji.

Velika ulaganja

Zbog svih prirodnih lepota koje poseduje, tople i lekovite vode, odličnog položaja i dobre klime, kompanija Millennium Resorts prepoznala je potencijal lečilišta i upravo ulaganjem u Vranjsku Banju odlučila da izgradi hotel američkog brenda Marriott. Hotel Westin biće najmoderniji hotel brenda Marriott, na površini većoj od 40.000 m2 i sa SPA centrom koji će se prostirati na 4.000 m2.

Vranjska Banja koja je nekada nosila sinonim „kraljevska“ ulaganjem i obnovom biće ponovo dostupna turistima i svim ljubiteljima prirode, koji će pored vrhunskog smeštaja moći da uživaju i blagodetima lekovite vode, kao i prirodnim lepotama juga Srbije.

Foto: Promo

Brana Prvonek

U bogatu turističku ponudu ubraja se i brana Prvonek, koja se nalazi nedaleko od Vranjske Banje. Ova brana ima veliki značaj za Južnu Srbiju, jer doprinosi regulisanju vodostaja reke Južne Morave za navodnjavanje i snabdevanje vodom nekoliko opština na jugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)