SUD DA ZAŠTITI JEZIK I UDŽBENIKE: Advokatska kancelarija Radić uputila predlog najvišoj sudskoj instanci da stopira upotrebu reči "rod"

Lj. Begenišić

19. 05. 2023. u 11:07

DONOŠENjEM Zakona o rodnoj ravnopravnosti kojim se uvodi i rodno osetljiv jezik i usvajanje izmena Zakona o zabrani diskriminacije, uvode se pogubne zapadne vrednosti u naše društvo. Ovo su krovni zakoni za promenu svesti i identiteta našeg naroda. Zato predlažemo Ustavnom sudu da donese privremenu meru kojom bi zaustavio primenu novostvorenog i kontradiktornog pojma "rod" uvedenog kao zamena za izvorni pojama "gender" u članu 6 Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

СУД ДА ЗАШТИТИ  ЈЕЗИК И УЏБЕНИКЕ: Адвокатска канцеларија Радић упутила предлог највишој судској инстанци да стопира употребу речи род

Foto M. Anđela

Ovo piše u dopisu koji je advokatska kancelarija Radić poslala Ustavnom sudu, pred kojim, inače, već dve godine stoji inicijativa za ocenu ustavnosti ova dva propisa.

Takođe, u dopisu Ustavnom sudu advokatu predlažu i da odloži primenu člana 37 Zakona o rodnoj ravnopravnosti kojim se propisuje obaveza uvođenja rodne ideologije u sve udžbenike i druge nastavno-obrazovne materijale najdalje do 20. maja sledeće godine, kao i da odloži primenu člana 44 koji obavezuje medije da do istog ovog datuma u potpunosti primenjuju nepostojeći rodno osetljiv jezik.

Ovi advokati Ustavnom sudu predlažu i da organizuje javnu raspravu na koju bi bili pozvani predstavnici nadležnih institucija, kao što su: SANU, Institut za srpski jezik, Matica srpska, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Savet za srpski jezik, Visoki savet sudstva, SPC i druge tradicionalne verske zajednice.

Krše se i međunarodne konvencije

U DOPISU Ustavnom sudu advokatska kancelarija Radić ističe da je primena Zakona o rodnoj ravnopravnosti sporna i sa stanovišta univerzalnih i opšteprihvaćenih ljudskih prava, kojima se roditeljima garantuje vaspitavanje dece saglasno njihovim verskim ubeđenjima, zaštita porodice i zaštita braka kao zajednice muškarca i žene. Krše se i norme koje propisuju obavezu upisa novorođene dece u matičnu knjigu rođenih...

U advokatskoj kancelariji Radić, kao posebno opasno ocenjuju uvođenje rodne ideologije u sve pore društva od jezika do udžbenika. To se, tumače naši sagovornici, na neki način može povezati i sa nedavnom tragedijom kad je učenik ubio osam đaka i čuvara u OŠ "Vladislav Ribnikar", a od  sedam  ranjenih, preminula je još jedna devojčica.

- Ako vi detetu od 14 godina kažete da može da bude šta god ono odluči - dečak ili devojčica - kako je pisalo u lekciji iz biologije, ono će pomisliti da može da bude i Spajdermen, Hari Poter, ali i ubica iz igrice sa interneta. Pa i dečak koji je pucao umislio je da je neko drugi, po principu mogu da budem što god hoću - kaže nam advokat Milenko Radić.

On upozorava da oni koji nam te zakone nameću, a mi se utrkujemo da ih prihvatimo čak i kada se to striktno od nas ne traži, imaju svoju ciljnu grupu.

Zato ova advokatska kancelarija vodi pravnu bitku za poništavanje svih zakonskih odredbi koje su suprotne interesima našeg društva, a posebno najosteljivijeg dela - dece.

U obrazložnju poslatom Ustavnom sudu zašto se od njega traži da zaustavi primenu pojma "rod", odloži primenu članova koji propisuju početak obavezne upotrebe rodno osetljivog jezika i organizuje javna rasprava, navedeno je da je Vlada po ubrzanoj proceduri bez konsultacija sa najmerodavnijim institucijama nezakonito i neustavno za izvornu reč "gender" upotrebila pojam "rod". Taj pojam se stotinama godina koristi za: muški rod, ženski rod, srpski rod, rod iz himne Republike Srbije, roditelje, porodicu, rodbinu, narodno rodoljublje.

- Sada su građani i pravna lica primorani da pod pretnjom novčanih i zatvorskih kazni umesto srpskom jeziku nepoznate reči "gender" primenjuju reč "rod" - navodi se u dopisu Ustavnom sudu.

Iz ove kancelarije poručuju da sada od Ustavnog suda zavisi da li će se na primer već od 20. maja sledeće godine ili od sledeć školske 2024/2025. godine - otac i majka ispratiti sina u školu, a iz škole kao roditelj 1 i roditelj 2 sačekati devojčicu koja je počela da se zabavlja sa drugom koji više nije devojčica...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave