MANASTIR VISOKI DEČANI: Kampanja diskriminacije Srba na Kosovu i Metohiji mora da se okonča

Novosti online

07. 07. 2023. u 23:17

MANASTIR Visoki Dečani ocenio je da trenutna eskalirajuća kampanja diskriminacije Srba na Kosovu i Metohiji od strane Prištine predstavlja ozbiljan izazov za regionalni mir i da se mora okončati.

МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ: Кампања дискриминације Срба на Косову и Метохији мора да се оконча

Foto: D. Milovanović

Manastir je, povodom izjave američkog ambasadora Džefrija Hovenijera na proslavi Dana nezavisnosti SAD u Prištini, da su se „očevi osnivači borili da svi budu jednaki i da imaju pravo na život i slobodu“, izrazio nadu da će jednog dana svi građani na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost i veroispovest, uživati slobodu koju zaslužuju.

Iz manastira Visoki Dečani je poručeno da mora da se okonča i praksa nepoštovanja imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve, kao i stalna klevetnička retorika ispunjena besmislenim optužbama.

-Ove diskriminatorske radnje ne doprinose vladavini prava, već podstiču versku netoleranciju i potencijal za ponovno nasilje slično onome što je naša Crkva pretrpela u godinama nakon oružanog sukoba 1999. godine, nažalost, uprkos međunarodnom prisustvu, ističe se u objavi manastira.

Kako se dodaje, predstavnici SPC na KiM pridružili su se proslavi Dana nezavisnosti kako bi pokazali zahvalnost za kontinuiranu podršku američke ambasade pravima SPC.

-Verujemo da je važno za Kosovo i sve njegove građane da se obezbedi identitet, sloboda i dostojanstvo svih verskih zajednica, baš kao što je to učinjeno u SAD, gde Srpska pravoslavna crkva mirno napreduje i poštuje se više od 100 godina, stoji u objavi.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (81)

VUJOVIĆ SA PRIPADNICIMA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE U UŽICU: Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji